presshub.ro: Reducerea ratei de abandon școlar, posibilă cu bani europeni. Studiu de caz: comuna ieșeană Victoria, cu un proiect replicabil oriunde în țară

20

Una dintre comunele cu cele mai mari rate de abandon școlar din Iași a lansat un proiect amplu și de durată care îmbunătățește consistent condițiile de educație pentru toți cei aproximativ 600 de copii de vârstă școlară. Ideea, aplicată în comuna ieșeană Victoria, vine în contextul în care foarte multe primării au creat sisteme after-school pe banii UE, iar acum acestea au intrat într-un blocaj din lipsa fondurilor. Primarul din Victoria a găsit însă o modalitate de a continua proiectul, cu succes, iar acesta va fi „probat” în încă două comune din județ, Cucuteni și Focuri, dar și în municipiul Iași.

În ultimii trei ani, comuna ieșeană Victoria s-a situat constant pe podiumul nedorit al celor mai mari rate ale abandonului școlar din județul Iași. Mai mult, numărul copiilor care au renunțat la școală a crescut de la an la an: 14 din efectivul total de 653 (2,14%) în anul școlar 2015-2016, 17 din 609 (2,79%) în 2016-2017 și 21 din 564 de elevi înscriși în anul școlar trecut (3,72%). De remarcat că în 2014-2015 nu s-a înregistrat niciun caz, toți cei 662 de copii înscriși în septembrie fiind prezenți în clase până la vacanța mare.

Cum se educă o comună cu un nume de succes

Soluția salvatoare pare să fi venit la țanc de la Comisia Europeană, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Una dintre cele șapte axe prioritare ale programului vizează tocmai ceea ce are nevoie administrația comunei Victoria: reducerea și prevenirea abandonului școlar. În alianță cu Asociația „Orientat”, organizație neguvernamentală, și cu Liceul Tehnologic local „Ionel Teodoreanu”, Primăria Victoria a solicitat și obținut finanțare pentru un proiect menit nu doar să combată fenomenul, ci să-l și inverseze, respectiv să ajute la reintegrarea copiilor în programul de învățământ.

Denumit „Victoria se educă!”, proiectul este descris astfel în…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult