Site icon inRoman.ro

Ce face UE pentru mine!? Lucrătorii nedeclarați

muncitori constructii 222337 unsplash

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Lucrătorii nedeclarați sunt persoane care lucrează fără forme legale. Din cauză că munca lor este „invizibila” și ilegală, deseori acești lucrători sunt nevoiți sa accepte bani puțini și condiții nereglementate de ședere, nu au siguranța locului de muncă, nu beneficiază de asigurări sociale, nu au acces la serviciile de îngrijire a copiilor, iar zilele lor libere sunt limitate. Totodată, munca nedeclarată reprezintă o pondere importantă din economia subterană, generând o competiție neloială pentru societățile care respectă legea și afectând finanțele publice și sistemele de securitate socială.

UE încearcă în mod activ să soluționeze această situație. În pachetul său din 2012 privind ocuparea forței de muncă, a subliniat importanța transformării muncii informale sau nedeclarate în muncă reglementată. De asemenea, Strategia UE pentru eradicarea traficului de persoane a îndemnat statele membre ale UE să ratifice toate instrumentele internaționale relevante care ar putea împiedica traficul pentru exploatare prin muncă. Agenția Eurofound a UE coordonează cele mai bune practici de combatere a muncii nedeclarate ale autorităților publice naționale.

In 2014, Consiliul de Miniștri a adoptat o decizie prin care a autorizat țările UE să ratifice Convenția nr. 189 privind munca decentă pentru personalul casnic, adoptată de Biroul Internațional al Muncii. În 2016, s-a instituit o platformă europeană menită să îmbunătățească cooperarea pentru prevenirea și descurajarea muncii nedeclarate și să favorizeze transformarea ei în muncă cu forme legale. Cum natura acestei chestiuni este specifică fiecărei țări, statele membre au posibilitatea de a decide în ce măsură doresc să se implice.

Exit mobile version