Site icon inRoman.ro

Ce face UE pentru mine!? Pietonii vulnerabili

trecere de pietoni 545264 unsplash eu logo

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Ca pieton, vă simțiți în siguranță când vă deplasați pe jos în orașul dumneavoastră sau traversarea unei străzi și chiar utilizarea trotuarului sunt adevărate curse cu obstacole? Vă temeți că copiii dumneavoastră, ori rudele în vârstă sau cu dizabilități nu sunt protejate suficient atunci când folosesc spațiul public împreună cu alți utilizatori ai drumurilor?

Există motive de îngrijorare. Deși în ultimele decenii s-au înregistrat progrese impresionante în domeniul siguranței rutiere, iar drumurile europene rămân cele mai sigure din lume, anul trecut pe șoselele din Europa au murit 25 300 de oameni și se estimează că 135 000 de persoane au fost grav rănite. Utilizatorii vulnerabili ai căilor rutiere (și anume pietonii, bicicliștii și conducătorii de vehicule motorizate cu două roți) sunt cei mai expuși riscurilor, ponderea lor în numărul persoanelor decedate sau grav rănite crescând. Peste o cincime (21 %) dintre persoanele ucise pe șosele sunt pietoni, iar majoritatea acestora au 65 de ani sau mai mult.

Siguranța rutieră este abordată în primul rând la nivel național sau local, dar Uniunea Europeană a întreprins totuși numeroase acțiuni pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și protecția pietonilor. În acest sens, stabilește obiective pe termen lung, pentru a stimula eforturile de reducere substanțială a numărului de decese și vătămări grave. De asemenea, sprijină educația și campaniile de informare, precum și actorii din domeniul siguranței rutiere, oferind finanțare și adoptând și revizuind acte legislative, cum sunt Regulamentul privind siguranța generală sau Regulamentul privind protecția pietonilor. Comisia Europeană a formulat noi propuneri pentru a îmbunătăți și mai mult siguranța pietonilor, acestea fiind în dezbatere în momentul de față.

Exit mobile version