Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie 2018 – ianuarie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a muncii realizate de reprezentanții noștri în Legislativul României.
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL, este membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, membru supleant al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, secretar al grupului de prietenie cu Parlamentul Georgiei și membru în grupurile de prietenie cu China și Turcia.
Activitatea deputatului Mugur Cozmanciuc în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2018:
- are 14 luări de cuvânt;
- a făcut 12 luări de cuvânt, inclusiv declarațiile politice;
- are 8 de propuneri legislative inițiate;
- a adresat 40 de întrebări și interpelări;
- a susținut 8 moțiuni;
- a votat de 320 de ori;
- raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproximativ 54%.
Cele 50 de întrebări și interpelări se referă, printre altele, la autostrada Moldovei (nord-sud) și autostrada A8 (est-vest), politici de dezvoltare regională și educație națională, situația fondurilor europene, situații generale și particulare (decesul unor pacienți în spitale nemțene) din sistemul sanitar, programul „Cornul și laptele”.
În a doua parte a anului 2018 s-a făcut un pas important pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră. Legea care prevede construcția autostrăzii Unirii a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii publice. Deși au existat multe semne de întrebare, solicitări și apel la rațiune, important este ca în 2019 să fie demarate lucrările pentru construcția autostrăzii A8. Amintesc că partea de Nord – Est a României pare ruptă de restul țării, geografic, reprezentând extremitatea estică a UE. Această zonă se confruntă cu o serie de vulnerabilități care riscă să o diferențieze într-un sens negativ față de celelalte regiuni ale țării. Este vorba despre întârzierea privind începerea și finalizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere de interes național, care generează excluziune socială, dezvoltare caducă, economie slab dezvoltată, grad ridicat de îndatorare. Mă raliez la ideea că Moldova trebuie să devină un pol regional de dezvoltare durabilă, asftel încât tinerii să rămână aici, iar cei plecați să se întoarcă acasă. Continui să cred și să susțin, prin acțiunile mele politice, că poporul român are nevoie mai mult ca oricând să rămână unit. Încrederea reciprocă trebuie să constituie temelia unei viziuni coerente, în care fiecare dintre noi să aibă un rol bine determinat.
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL
O parte a activității parlamentare a președintelui PNL Neamț a fost cea de reprezentare în foruri internaționale. Mugur Cozmanciuc este membru supleant al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi membru din partea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Ca deputat membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională am participat în perioada 24 – 25 septembrie la cea de-a treia reuniune a Grupului mixt de control parlamentar asupra EUROPOL, unde România și-a prezentat prioritățile ce vor defini din punct de vedere al afacerilor interne cele șase luni de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Dezbaterile plenare au vizat protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, precum și contribuția EUROPOL privind lupta împotriva infracțiunilor din spectrul financiar. Totodată, în intervenția sa, domnul Julian King, comisar european pentru securitatea UE, a subliniat importanța acestui organism menit să sprijine prevenirea și combaterea crimei organizate, a terorismului și a altor forme de violență care afectează mai multe state membre. Consider că orice orice formă de asigurare a protecției cetățenilor europeni trebuie susținută, iar cooperarea interstatală și interinstituțională este esențială pentru eficiența operațională, atâta timp cât este îndeplinită condiția fundamentală de protecție a datelor cu caracter personal.
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL
Ca membru al comisiilor naționale sau al forurilor internaționale, deputatul Cozmanciuc a participat la întâlniri de lucru în Croația, în Georgia, la Paris sau la Strasbourg.
Declarațiile de avere și interese ale lui Mugur Cozmanciuc:
- 1 teren agricol în comuna Bârnova (Iași);
- 1 teren agricol în comuna Rediu (Iași);
- 1 teren intravilan în comuna Pojorâta (Suceava);
- 2 apartamente în Iași;
- bijuterii, icoane și tablouri în valoare de 5.000 de euro;
- 3 împrumuturi acordate în nume personal, în valoare totală de peste 116.000 euro;
- 8 credite (4 credite parlamentarul, 3 credite soția acestuia și o descoperire de cont) în valoare cumulată de 459.000 lei și 89.000 euro;
- a primit peste 60.000 de lei de la stat, fiindu-i rambursată contribuția personală la campania electroală din 2016;
- este președinte al PNL Neamț și membru în Biroul Politic Național al PNL.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Mugur Cozmanciuc în Camera Deputaților?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna noiembrie 2018, de 10.003 lei. La indemnizație se adaugă și o diurnă (Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor şi al senatorilor, republicată: Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judetul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator) de aproximativ 200 lei/zi (2% din indemnizația netă de 10.003 lei), decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Birourile parlamentare din teritoriu ale deputatului Mugur Cozmanciuc sunt în:
- Piatra Neamţ, B-dul Republicii nr. 22, jud. Neamţ
- Roman, Str. Ştefan cel Mare nr. 212, jud. Neamţ
- comuna Trifești, jud. Neamț.
Activitatea politică, atât ca deputat de Neamț, cât și ca președinte al organizației județene PNL Neamț, s-a concentrat pe două direcții: mai multe întâlniri directe cu cetățenii și, în paralel, reprezentarea problemelor acestora pentru a fi rezolvate. În acest sens am avut discuții cu primarii, am purtat corespondență cu ministerele și alte instituții alte statului pe probleme punctuale care au trebuit rezolvate în județul Neamț.
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL