Comunicat de presă ADR Nord-Est:
Curajul micilor întreprinzători de a o porni pe drumul antreprenoriatului este, de multe ori, invers proporțional cu sursele de finanțare disponibile. Planurile mari, elanul ambițios, dar și dorința de inovare au nevoie de resurse pragmatice pentru a fi puse în practică. REGIO (Programul Operațional Regional 2014-2020) oferă o mână de ajutor:
Dacă ai o firmă cu o vechime de cel puțin 1 an (e înregistrată cel târziu la 3 ianuarie 2018), ai profit din exploatare la sfârșitul anului 2018, nu ești în stare de faliment/ insolvență sau lichidare, ai o cifră de afaceri anuală netă sau deții active totale de maximum 2 milioane de euro, ai reușit să angajezi până în 9 oameni, dar… nu mai faci față junglei economice, nu mai găsești resurse să-ți extinzi afacerea, să construiești, să modernizezi și să-ți dotezi spațiile, îți poți îndrepta atenția către banii europeni nerambursabili.
Poți să te dezvolți și să intri în competiție pe piață, dacă te încadrezi în condițiile Priorității de Investiții 2.1.A Microintreprinderi – Apel 2019.
Poți obține o finanțare minimă de 25.000 euro și maximum 200.000 de euro, dar ai nevoie și de o contribuție proprie de minimum 10 % din valoarea eligibilă a proiectului. Investiția trebuie să fie în mediul urban și să vizeze lucrări de construire/ modernizare/ extindere a spațiilor de producție, achiziții de echipamente/ utilaje, active necorporale (brevete, licențe, programe informatice), instrumente de comercializare online a serviciilor proprii (e-shop) și multe alte activități pe care le găsești în Ghidul specific dedicat acestei Priorități de investiții.
Ca să știi dacă activitățile pe care le desfășori sunt eligibile pentru finanțare, trebuie să consulți lista domeniilor eligibile (codificate dupa CAEN), care este anexă la ghid și trebuie să ai deja domeniul de activitate vizat de investiție, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singură activitate se finanțează, iar această activitate poate fi prinicipală sau secundară.
Intri într-o competiție de proiecte, cu depunere în perioada 8 iulie 2019 – 8 noiembrie 2019, iar perioada de implementare a activităților din proiect nu trebuie să depășească 31 decembrie 2023.
Dacă ai intoleranță la hârtii, află că depunerea cererilor de finanțare se desfășoară exclusiv electronic, prin sistemul MySMIS, tot prin mediul online derulându-se și corespondența ulterioară.
În 2016, lansarea primului apel de proiecte pentru Prioritatea de Investiții 2.1 A-Microîntreprinderi a fost privită de mulţi întreprinzători din Regiunea Nord-Est ca o şansă reală de dezvoltare, cu o contribuţie financiară minimă.
La nivelul Regiunii Nord-Est, au fost semnate 230 de contracte de finanţare, prin care se solicită asistenţa nerambursabilă în valoare de 38 milioane Euro, iar 100 dintre aceste proiecte au fost deja finalizate.
În privința orientărilor spre domeniile de investiții, antreprenorii din Regiunea Nord-Est își păstrează interesul pentru producție (tâmplărie, mobilier, textile), construcții, înteținere auto, servicii tipografice, servicii de tehnică dentară, dar apar și elemente de noutate în sfera investițiilor, cum ar fi IT, publicitate, automatizări inteligente și economia circulară.