Orice declarație publică poate fi interpretată și contestabilă ori contestată. Până la urmă, acesta este un risc asumat pentru toți cei care țin să-și exprime opinia în mod public. Important este ca afirmația să fie percepută așa cum a emis-o autorul și să nu fie scoasă din context pentru a nu i se denatura sensul.
Pentru unii, însă, adevărul nu este de ajuns și apelează la manipulări din cele mai josnice pentru a câștiga capital de imagine ori pentru a demoniza pe alții. Este cazul unui videoclip apărut în social media, promovat de noul europarlamentar Claudiu Manda (PSD) și care apoi s-a rostogolit ca un bulgăre: din acesta reiese că fizicianul român Cristian Presură afirmă că nu există nicio diferență între un copil și un laptop. Clipul a fost văzut de peste 100.000 de persoane și distribuit masiv.
Nici consilierul local romașcan Constantin Holban nu a făcut excepție și a distribuit videoclipul: pe contul personal și pe un grup cu 4.000 de membri. De la postările lui, videoclipul a fost transmis mai departe de cel puțin alte două persoane.
Problema cu acest videoclip este că promovează o minciună, un fake news. Declarațiile fizicianului au fost extrase dintr-un interviu mai amplu în așa fel încât sensul inițial al afirmației a fost denaturat.
Astfel, din videoclipul promovat de Manda și armata de social-democrați și simpatizanți reiese că fizicianul a afirmat că nu există nicio diferență între un copil și un laptop și că nu trebuie să plângi dacă îți moare copilul, ci să faci altul.
Dacă urmărim videoclipul original, în care declarația fizicianului se află în context, vedem că Presură încearcă să explice, printr-o exemplificare, care ar fi atitudinea unui ateu “adevărat” în fața evenimentelor vieții, dar că cei mai mulți oameni simt că dragostea înseamnă altceva decât materia (atomii), că oamenilor le este frică de moarte și caută să dea un sens lumii în care trăiesc.
Viteza cu care informația se răspândește în ziua de azi și ușurința cu care poate fi manipulată reprezintă o certitudine. De aceea este cu atât mai important ca fiecare dintre noi să fim mai ales circumspecți când vine vorba despre informații “bombă” lansate în spațiul public.
Cu atât mai mult, când vine vorba despre persoane publice, responsabilitatea celor susținute/promovate în social media trebuie să funcționeze. Un consilier local/județean, un lider politic sau din alt domeniu nu poate arunca orice în spațiul public doar pentru că i s-a părut că e o informație utilă ori corectă. Trebuie să fie să fie sigur că așa este, altfel devine parte a manipulării și a dezinformării.
Video original este aici: https://www.youtube.com/watch?v=D46LPlV55cM
Video contrăfacut este aici: https://www.facebook.com/watch/?v=705439146553921
Context: Atacul împotriva fizicianului Cristian Presură nu este întâmplător. Acesta a criticat Guvernul pentru lipsa finanțării cercetătorilor români.