Consilierii locali vor vota, în ședința de săptămâna viitoare, acordarea unor mandate pentru votarea, în cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitare, a modificărilor tarifelor la apă și gunoi. Reprezentantul Primăriei Roman are mandat să voteze PENTRU modificarea tarifului la apă și mandat să voteze (nu se spune clar cum) modificarea tarifului la gunoi.
În cazul tarifului la apă potabilă și canalizare este vorba despre o majorare clară:
“Se solicită modificarea prețului pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, la nivelul de 4,82 lei/mc (de la 3,84 lei/mc) și a tarifului pentru canalizare-epurare la nivelul de 3,80 lei/mc (de la 3,50 lei/mc), pentru intreaga arie de operare.” – extras proiect de hotărâre
În cazul gunoiului, majorarea de preț este “împachetată” într-o tarifare diferențiată pentru gunoiul sortat, respectiv pentru cel nesortat:
“Tarifele aferente activităților prestate (fără TVA):
- Tarife pentru utilizatorii casnici din mediul urban
- Reciclabil: 703,91 lei/tonă // 2,46 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă)
- Rezidual: 373,87 lei/tonă // 7,41 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă)
- Tarif total Reciclabil + Rezidual (lei/persoană/lună): 9,87 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) ( de la 5,36 lei/persoană/lună)
- Penalizare: + 50% pentru nerespectarea colectării selective;
2. Tarife pentru utilizatorii non-casnici
- Reciclabil: 703,91 lei/tonă
- Rezidual: 373,87 lei/tonă.
- Penalizare: + 50% pentru nerespectarea colectării selective” – extras proiect de hotărâre
De precizat că tariful pentru utilizatorii din mediul rural nu se schimbă, cel puțin nu deocamdată. Dacă aceste tarfie vor fi aprobate, va fi interesant de văzut cum se vor măsura cantitățile de gunoi sortat, respectiv nesortat, în condițiile în care romașcanii au reclamat de mai multe ori că ceea ce sortează ei este transportat „la grămadă”, cu aceleași mașini, de către firma de salubritate.
Iar în cazul persoanelor juridice, dacă nu este o eroare, atunci tarifele sunt cel puțin curioase: un tarif de 703,91 lei/tonă de gunoi reciclabil (adică sortat, care ar trebui să coste mai puțin) și 373,87 lei/tonă gunoi rezidual?! Acum, tariful pentru persoanele juridice este de 344 lei/tonâ. Și aici intervine aceeași chestiune: cum se vor cântări deșeurile ridicate de firma de salubritate? La acest moment sunt zeci de plângeri nesoluționate, din partea agenților economici care plătesc lunar gunoi pe care nu-l produc. Autoritățile locale și județene dau vina pe o legislație națională, dar pe care niciunul dintre cei care au primit aceste reclamații nu au făcut nimic pentru a o îmbunătăți.