Ca student, ai șansa de a vizita alte locuri din Europa cu bani ce nu vin din buzunarul tău sau al familiei tale. Ba, mai mult, chiar poți câștiga bani.
1. Înveți în altă țară: Poți locui și învăța într-o altă localitate din Uniunea Europeană datorită burselor Erasmus+. Stagiul minim de experiență este de trei luni dar, de regulă, studenții aleg să stea măcar un semestru întreg. Cei cărora le place foarte mult pot prelungi cu încă un semestru șederea lor în acea țară. Poți pleca să înveți cu o bursă Erasmus+ maxim 12 luni pentru fiecar ciclu universitar. Și, dacă gestionezi atent bugetul, poți face numeroase călătorii în multe alte părți.
Fiecare universitate are încheiate mai multe parteneriate pentru studenții Erasmus+. Spre exemplu, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău a ajuns la 106 universități partenere, din 20 de țări UE: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia si Ungaria.
2. Muncești în altă țară UE: Tot cu o bursă Erasmus+ poți pleca și în vacanța de vară, dar de data aceasta să muncești. Acest burse se numesc de plasament, însă condițiile de acces sunt similare cu cele de studii: trebuie să vrei și să nu ai restanțe.
Ca o medie anuală, Universitatea “Vasile Alecsandri” finanțează aproximativ 70 de mobilități ERASMUS+ de studii și în jur de 20 de mobilități ERASMUS+ de plasament, adică pentru studenți care vor să muncească în perioada vacanței de vară. Pentru anul univeristar 2019 – 2020, Universitatea va primi o finanțare totală Erasmus+ de 360.827 de euro, din care 243.902 euro sunt alocați exclusiv mobilităților studențești!
prof.univ.dr. Elena Nechita, prorector pentru relații naționale și internaționale Universitatea „V. Alecsandri” Bacău
3. Vacanță în România: În funcție de medie și alte criterii stabilite la nivel central, ca student ai șansa de a prinde un loc gratuit în taberele studențești. Acestea se organizează la mare, la munte și în Delta Dunării, fiind mai multe serii în fiecare vară. Cinci zile doar cu grija distracției!
Iată, așadar, cel puțin trei motive pentru a merge la facultate. Înscrierile au început deja!
* Acesta este un articol găzduit de înRoman.ro, în cadrul proiectului “Studențialia”, derulat în parteneriat cu Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău. Scopul acestui proiect editorial este de a încuraja tinerii absolvenți de liceu să urmeze studii superioare. Conform unui studiu al Comisiei Europene, România se află pe ultimul loc în UE la ponderea absolvenților de studii superioare (segment de vârstă 30-34 ani, perioada 2014-2017): 26,3% (+1,3% în perioada analizată), față de o medie europeană aproape de ținta de 40% pentru 2020. (sursa informației: https://ec.europa.eu/romania/news/20181016_monitor_european_educatie_si_formare_2018_date_romania_ue_ro)