La dezbaterea publică care a avut loc mierucri, 31 iulie, sala Manolescu Strunga nu s-a umplut nici pe jumătate. Cei prezenți erau fie reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, fie ai firmelor din oraș. La prezidiu s-au suit, la solicitarea primarului Lucian Micu, cei trei reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț și cei doi reprezentanți ai operatorului Rossal.
Primul care a luat cuvântul, după introducerea făcută de primarul Micu, a fost Stelian Mitrea, consilier juridic la ADI EcoNeamț. Principalele declarații făcute de acesta au fost:
- Nu noi am propus tarifele, ci operatorul, rolul nostru e să verificăm și să analizăm solicitarea;
- Am analizat-o și am transmis-o spre avizare CL Roman, urmând să fie pusă în discuție în adunarea ADI EcoNeamț, care stabiltește aceste tarife;
- Cauzele majorării tarifelor sunt modificările legislative;
- Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) îmbunătățește modul de gestionare al deșeurilor;
- Deșeurile ajung în depozit, după tratare;
- Toate operațiunile costă, aplicarea sistemului presupune costuri suplimentare;
- Cele mai mari investiții din SMID s-au făcut în Zona 2;
- Prognoza inițială a fost de 40% din gunoi să fie reciclabil;
- După șase luni s-a realizat efectiv o cotă de colectare de 4,6% gunoi reciclabil;
- În 2020, ținta de valorificare este de 50% din cantitatea colectată;
- În 2018 s-a valorificat doar între 3 și 4%;
- În municipiul Roman s-au colectat 6.385 tone gunoi /6 luni + 294 tone deșeuri reciclabile/6 luni;
- Regulament aprobat de ADI EcoNeamț este flexibil.
Ulterior a luat cuvântul Mihail Florea, reprezentantul Rossal pe zona Târgu Neamț. Acesta a început prin a le spune celor prezenți cât îi place ceea ce face în cadrul firmei. A continuat zicând că firma plătește redevență pentru acest serviciu, că 40% din tarif înseamnă taxe care nu sunt impuse de Rossal și că nu pot fi suportate din alt buzunar decât… iar sala a completat “al nostru”. A vrut să continue cu structura de preț, dar cei din sală l-au întrerupt, întrucât această chestiune fusese deja explicată de Stelian Mitrea.
A urmat partea interactivă, care a durat aproape două ore. La fiecare întrebare/intervenție (I) din sală a existat cel puțin un răspuns (R). În majoritatea situațiilor, cel care a vorbit a fost Mitrea de la ADI EcoNeamț, chiar dacă oamenii din sală voiau să audă părerea reprezentantului Rossal. La un moment dat, cetățenii l-au întrebat pe Mitrea interesele cui le reprezintă, fiindcă impresia pe care o lasă e aceea că ar fi avocatul Rossalului.
- I: Cât producem, atâta să plătim și să se facă cum trebuie colectarea selectivă.
- R: Dacă vreți ca deșeurile să fie cântărite la preluare trebuie schimbat sistemul, implementată cântărirea. E dificil de implementat, să nu găsim după aia gunoaiele pe malul Moldovei sau în parc. Costurile pentru implementare vor fi introduse în tarif. La agenții economici, situația e un pic diferită: între agenții economici există o anumită libertate contractuală (la auzul acestei formulări, din sală s-au auzit numeroase proteste). Când s-a proiectat sistemul, s-a mers pe cea mai ieftină variantă, dar sistemul se poate schimba în timp.
- I: Reprezint Asociația nr. 39, din 2011 fac reciclare, din experință știu că lunar se ridicau aproximativ 4 jumătăți sau sferturi de mașini de gunoi. De ce plătim 100 kg/cap locuitor de gunoi lunar? Dacă eu dau 500 kg de gunoi reciclat, de ce plătesc 4 tone? Un an mi-a cântărit reciclabilele și îmi scădea din facturi, acum nu se mai face, deși sunt corectă. Plătim mult mai mult decât producem.
- R: Există un tarif în lei/persoană, special pentru Roman, echivalentul a 29 kg/persoană/lună. Să veniți cu factura, să discutăm.
Radu Samson a avut patru întrebări:
- I: Rossal nu e obligat să doteze utilizatorii cu pubele și saci pe culori? R: Nu e prins în preț, vă punem la dispoziție contra cost.
- I: Nu există la contract un program de investiții, deși vorbim de un contract pe opt ani. R: Dacă ar exista investiții, acestea s-ar reflecta în tarif. Consiliul Județean urmărește o investiție în zona Romanului pentru deșeuri biodegradabile.
- I: ADI EcoNeamț poate efectua controale pentru calitatea serviciului prestat? R: Există un coleg al ADI EcoNeamț pe zona Romanului (niciun răspuns clar cu privire la efectuarea vreunui control).
- I: În regulament scrie că tarifele și taxele vor fi stabilite cu utilizatorii. Răspunsul la această întrebare nu a mai fost atât de clar, tot mai mulți oameni de sală explicând că situația de fapt este cu totul alta decât teoria. La sfârșitul intervenției sale, Radu Samson a fost aplaudat.
Schimbul de replici a devenit tot mai dur, cei din sală simținudu-se jigniți de faptul că cei de la prezidiu porneau cele mai multe discuții de la premisa că agenții economici sau persoanele fizice ar încerca să eludeze plata tarifelor pentru colectarea deșeurilor: „Nu ne mai tratați ca pe niște hoți!”, au cerut oamenii.
Stelian Mitrea a repetat că agenții economici pot negocia contractul cu Rossal, iar răspunsul a fost un NU general.
Ce au mai reclamat oamenii de afaceri:
- Contractele ni s-au impus;
- Sunteți total neinformat, ați venit să ne pierdem timpul;
- Contractele s-au făcut în mod abuziv, mereu ni s-a spus că asta e legea;
- În banii respectivi ar trebui să primim calitate;
- E furt din buzunarul meu, pe care Rossal îl face de un an de zile;
- Investițiile pe care le fac eu, le fac din profit, nu cer ajutor la primărie;
- Am container și Rossal nu folosește containerul meu;
- Am 3 magazine de mobilă, plătesc 400 de lei /lună doar pentru gunoi menajer; cartonul îl ia o firmă gratuit de la noi, de la ușa magazinului. Dacă Rossal nu mi-l ridică, eu unde să-l duc?
- Mă numesc Tiron, vând bilete loto, nu fac gunoi. Facem contract, dar ce scriem pe el? Șpagă?
Radu Samson a intervenit din nou și a spus că, dacă nu se va rezolva ceva concret, oamenii de afaceri vor rezilia toți contractele și ar putea strânge 3.000 de semnături pentru a depune în Consiliul Local o inițiativă cetățenească cu privire la tarife.
Primarul Lucian Micu s-a interesat dacă poate Consiliul Județean să renunțe la redevență pentru ca tariful să nu crească. I s-a răspuns că redevența este obligatorie.
Si consilierul județean Mihai Stoica a primit aplauze, intervenția lui fiind mai ales împotriva celor de ADI EcoNeamț: “Nu s-a prezentat nicio soluție, nu s-a vorbit despre optimizare de costuri. Trebuia să veniți cu soluții. Credeți că ducem lipsă de conversație și de aceea am venit aici? Propun să reluăm discuția într-o lună de zile, să vină și ei cu soluții.”
După această intervenție, Stelian Mitrea a explicat că fiecare persoană juridică își poate stabili cantitatea de deșeuri împreună cu operatorul. Aplicarea standardelor invocate în hotărârea de Consiliu Local nu este obligatorie în România. E o situație specială la Roman că s-a trecut prin Consiliu Local.
La acest punct, între consilierul local Miluță Scutaru și Radu Samson a început o dispută, cel din urmă acuzându-l pe Scutaru că a votat respectiva hotărâre.
Concluziile întâlnirii:
- Tariful pentru persoane fizice se va mări, fiind direct afectat de modificări legislative la nivel național;
- Tarifele pentru persoane juridice vor fi regândite, în așa fel încât să fie cât mai aproape de situația reală;
- Modificările vor fi votate de consilierii locali în ședința din 22 august;
- Dacă romașcanii nu ar fi reacționat, nimeni nu ar fi schimbat nimic.