Întâlnirea cu romașcanii care lucrează și locuiesc în alte țări a avut loc la Primărie marți, începând cu ora 11.00. Primarul Lucian Micu a precizat, încă de la început, că vrea să audă critici constructive și păreri sincere ale participanților cu privire la evoluția orașului.
Înainte de a-i auzi pe romașcanii prezenți, Ana Ciobanu (ADR Nord-Est), Mirabela Miron (RePatriot) și deputatul Laurențiu Leoreanu au precizat că stau la dispoziția tuturor pentru a-i ajuta în rezolvarea problemelor. În plus, deputatul Leoreanu a explicat ce aduce nou pentru diaspora legea electorală modificată de curând, proiect la care a lucrat în mod direct: vot prin corespondență, vot derulat pe mai multe zile, prelungirea programului în ziua votului, înființarea mai multor secții de votare, un număr mai mare de cabine și ștampile acolo unde situația o impune.
Ce au spus romașcanii:
Un bărbat care a locuit în Italia ar dori deschiderea unei activități pentru el și fiul său, care nu poate lucra normă întreagă din cauza unei boli. I s-a recomandat să se înscrie în audiență la primar pentru a identifica soluții.
O doamnă care lucrează în Roma s-a plâns că locul de parcare din fața apartamentului a fost concesionat altcuiva și că ea dorește ca acel loc să îi aparțină. Cei prezenți i-au explicat cum funcționează sistemul de concesionări. Aceeași persoană a reclamat că din mașina de gunoi curge mizerie și lasă în urmă un miros urât.
O tânără familie care a revenit acasă după șase ani petrecuți în Danemarca s-a interesat cum poate concesiona un loc pentru a deschide un restaurant sau măcar un food truck cu mâncare asiatică.
O doamnă din Germania s-a adresat deputatului Leoreanu, pe care l-a rugat să ia măsuri pentru ca angajații consultatului de la Bonn să aibă o atitudine mai adecvată față de cei care ajung sau sună acolo cu probleme, adică să nu mai țipe și să nu mai vorbească urât. Laurențiu Leoreanu a promis că va face o interpelare către ministrul de Externe.
O familie din Bologna ar vrea să revină acasă și să deschidă o grădiniță privată cu program prelungit. S-a interesat dacă poate accesa fonduri europene pentru acest proiect. A rămas să discute mai întâi cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean privind forma de organizare, apoi să ia legătura cu reprezentanții ADR Nord-Est pentru a identifica axe de finanțare.
O doamnă din Prahova, care a venit la Roman la invitația RePatriot a expus mai multe probleme cu care confruntă cei care revin în țară: birocrație, blocaj al sistemului, lipsă a continuității, lispa de acțiune a ambasadorilor pentru protejarea propriilor cetățeni aflați în alte țări. Tot ea a propus și soluția: o implicare a tuturor celor care vor să rămână în țară și un reset al mentalității.