Angajații spitalelor nemțene, fie că fac parte din personalul medical sau din cel auxiliar, au toate șansele să devină pompieri – ce-i drept, începători – care să acționeze în cazul izbucnirii unor incendii la locul de muncă, intervenind în prima fază a situației de urgență, până la sosirea pompierilor specialiști. Unul din proiectele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, demarat și pus în aplicare nu demult, prevede instruirea personalului din spitale în sensul deprinderii unor cunoștințe minime de intervenție, în caz de incendiu. Inițiativa a pornit de la un caz real.
„Am pornit de la faptul că anul trecut, în luna decembrie, un incendiu izbucnit la Spitalul Județean a fost stins de către o doamnă asistentă prin utilizarea stingătorului, înainte de a căpăta amploare. Ulterior am aflat că aceasta a participat, pe timpul unui control al celor de la ISU, la o activitate practică de stingere a incendiilor. Ca atare, ne-am gândit că ar fi foarte important să încercăm să-i învățăm pe toți angajații spitalelor din județ să utilizeze stingătorul și să deprindă câteva noțiuni despre evacuarea în cazul manifestării unui incendiu.”
lt. col. Mihai Ciprian Mitrea, prim adjunct ISU Neamț
Aceste acțiuni au început deja să fie organizate la nivelul spitalelor din județ, respectiv la Spitalul Județean Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Psihiatrie Roman, spitalele orășenești din Bicaz și Târgu Neamț, precum și Spitalul de pneumoftiziologie din Bisericani. Activitățile de instruire a angajaților, la care participă grupuri de maxim 30 de persoane, sunt organizate săptămânal și constau, în principal, în efectuarea unor exerciții teoretice și practice de utilizare a stingătorului asupra unui foc. Reprezentanții ISU Neamț speră ca cei mai mulți salariați din spitale să-și însușească temeinic deprinderile de pompier începător, astfel încât să poată interveni imediat dacă situația o impune.
„Până în acest moment s-a reușit ca la aceste activități să participe 940 de persoane, urmând să continuăm până la cei aproape 3.000 de angajați ai spitalelor pe care le avem în vedere. Chiar dacă nu se va termina anul acesta, vom continua și anul următor, fiindcă noi considerăm că va fi bine dacă vom ajunge fie și la 90% din totalul angajaților spitalelor, care să știe modurile de abordare a evacuării și de utilizare a stingătorului. Astfel, în cazul în care se va produce o situație de urgență, vom putea avea parte de o reacție promptă a angajaților aflați la locul de muncă, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.”
lt. col. Mihai Ciprian Mitrea, prim adjunct ISU Neamț