Site icon inRoman.ro

Orașul spațiilor de închiriat

spatii comerciale de inchiriat 4253 1

Am auzit, cu toții, că Romanul stă bine din punct de vedere economic. Cel puțin, mai bine decât alte zone din Regiunea Nord-Est. Statistic vorbind, cifrele arată o evoluție.

Cu toate acestea, dacă te plimbi la pas prin Roman nu poți să nu observi, de câteva luni încoace, cum cele mai multe spații centrale se golesc și rămân abandonate și dezolante, doar cu un anunț în geam că au nevoie de noi chiriași. 

În general, este voba de spații pentru care proprietarii cer sute sau chiar mii de euro pe lună, în funcție de suprafața utilă. Specialiștii în imobiliare susțin că un motiv pentru care spațiile rămân goale și nu-și găsesc o altă utilitate atât de repede pe cât ar fi de așteptat de la un imobil aflat în centrul orașului îl reprezintă nivelul chiriei. 

Vorbim de un cumul de factori. Sunt chirii foarte mari, pe care nu le pot susține decât firme cu renume și anvergură. Și cum acestea s-au mutat in mall, altele care să plătească tot atât nu prea mai sunt. Iar proprietarii spațiilor nu au un interes în a scădea chiriile fiindcă aceștia dețin, în general, mai multe proprietăți. Dacă un spațiu stă gol nu e o problemă, se obțin venituri din celelalte. În plus, din ce se observă, afacerile din Roman sunt in scădere – vorbim de afacerile mici, locale; cei care se feresc a mai investi spun că este din cauza lipsei de coerență la nivel național, impredictibilitate de a face un plan de afaceri care să poată fi respectat pentru că sunt schimbări  de impozitare și de legislație dese, etc.

Loredana Neagu, agenția imobiliară Avantaj

O scurtă privire asupra anunțurilor postate pe site-urile de profil arată că un spațiu în zonă semicentrală se poate închiria și cu 1.400 de euro pe lună: 108 metri părați, 13 metri deschidere vitrină. Proprietarul are și o cerință aparte: “exclus investitorii locali”.

Pentru un spațiu de 200 de metri pătrați în zona BancPost se cer 4.000 euro/lună. De asemenea, clădirea fostei bănci BancPost se poate închiria cu 10.000 euro/lună.

Sub 1.000 de euro/lună este un spațiu la parterul unui bloc, lângă Administrația Financiară. Chiria cerută este de 850 de euro/lună, pentru 60 de metri pătrați. 

Ce se va întâmpla cu aceste imobile care acum dau orașului un aspect deloc plăcut? Doar proprietarii pot spune. În alte țări există reglemetări clare cu privire la modul în care trebuie să arate un spațiu comercial în perioada de tranziție de la o destinație la alta. La Roman există un Regulament privind normele de gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Roman. La cap. I, art. 1, litera f) se precizează: “Agenţii economici (persoane fizice sau juridice), asociatiile de proprietari, proprietarii persoane fizice, sunt obligaţi să întreţină în stare corespunzătoare clădirile, tonetele, chioşcurile unde locuiesc sau işi desfăşoară activitatea, prin asigurarea spălării geamurilor şi vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor, zugravirea/vopsirea părţilor exterioare a clădirilor, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate, etc., precum şi efectuarea celorlalte lucrări de întreţinerea şi reparare a imobilelor, chioşcurilor conform proiectelor şi planurilor urbanistice aprobate etc;”. Nerespectarea acestui articol din Regulament duce la amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, dar niciodată nu au spus reprezentanții administrației locale că au sancționat pe cineva. Dovadă și aspectul pe care îl au cele mai multe spații. 

Exit mobile version