Luni, 16 septembrie, s-a dat startul Săptămânii Europeane a Mobilității, perioadă în care cetățenii sunt provocați să adopte un stil de viață mai sănătos în privința transportului. Calitatea slabă a aerului, precum și poluarea din ce în ce mai pregnantă, au un impact negativ atât asupra oamenilor, ducând la diferite boli și la scurtarea speranței de viață, cât și asupra mediului, provocând schimbări climatice nocive.
În această săptămână, oamenii sunt încurajați să renunțe la mașină în favoarea deplasării pe jos, cu bicicleta sau cu orice alt mijloc de transport nepoluant, care nu diegradează mediul înconjurător. Acțiunile care se derulează cu acest prilej la nivel european sunt programate și în 31 de orașe din România, printre care municipiile Iași și Bacău.
Din păcate, municipiul Roman nu se regăsește printre aceste orașe, din simplul motiv că nu a fost înscris de către administrația locală. Cu toate acestea, pe plan local a apărut o inițiativă care a căpătat repede aderență în rândul publicului din Roman, anume aceea ca ultima zi a Săptămânii Europene a Mobilității, respectiv cea de duminică, 22 septembrie, să fie declarată Ziua Mobilității Romașcane. Cu acest prilej, toți cei care doresc o viață sănătoasă și un mediu mai curat în oraș sunt invitați să vină în centrul municipiului cu bicicletele, trotinetele, rolele sau pur și simplu pe jos.
Fiind o persoană care folosește de ceva timp mijloacele de transport nepoluante, sunt preocupat de această temă. Săptămâna Mobilității Europene caută, începând din anul 2002, să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții prin promovarea mijloacelor de deplasare nepoluante și a transportului urban sustenabil. Campania le oferă astfel oamenilor posibilitatea de a descoperi rolul adevărat al străzilor și de a testa măsuri ce combat poluarea. Romanul nu se află pe lista orașelor participante, de aceea a apărut ideea Zilei Mobilității Romașcane. Practic, este o întâlnire ca între prieteni la care poate veni orice romașcan doritor de un oraș mai curat și mai nepoluat. Este un eveniment al nostru, al tuturor. Dacă-ți dorești ca orașul tău sau mediul tău să se schimbe în bine, atunci trebuie să fii prezent duminică, la ora 11, în fața statuii lui Roman Mușat, cu biciclete, trotinete sau chiar mergând pe jos. Indiferent de vârstă, deoarece cu toții trăim în acest oraș.
Bogdan Roman, inițiator Ziua Mobilității Romașcane