Site icon inRoman.ro

Măsurători: Romanul devine din ce în ce mai poluat

poluare masini esapament

Romanul este un oraș care se poluează pe zi ce trece, dacă ne raportăm la informațiile care sunt înregistrate zilnic de stația de măsurare a aerului din centru. 

PM 10 este indicele ce arată că aerul pe care îl respirăm nu e tocmai curat. De la începutul lunii octombrie, valoarea acestui indice a crescut aproape în fiecare zi, după cum se poate observa în graficul de mai jos. În ultimele patru zile, romașcanii au respirat un aer “mediu”; iar dacă valoarea zilnică a acestui indice specific va trece de 50 ug/m3, atunci calitatea aerului va fi “rea”. Cea mai scăzută calitate a aerului în oraș, în această lună, a fost înregistrată vineri, 18 octombrie: 46,43 ug/m3. Dacă ne raportăm la valorile orare înregistrate, observăm că în ultimele trei zile au fost momente în care acest indice a fost cu mult peste limita de 50 ug/m3. 

Dincolo de cifrele seci, valoarea mare a acestui indice înseamnă o calitate scăzută a vieții. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătate în UE și se estimează că aceasta cauzează în jur de 400.000 de decese premature în fiecare an, cei mai expuși fiind locuitorii din zonele urbane. Particulele în suspensie, dioxidul de azot, dioxidul de sulf și ozonul de la nivelul solului sunt cei mai nocivi dintre poluanții atmosferici. În România, din cauza poluării, la fiecare 100 de locuitori se pierd 1,6 ani de viață sănătoasă. De altfel, din cauza depășirii valorilor-limită pentru PM10, România a fost trimisă în fața Curții Europene de Justiție.

* PM 10 îreprezintă un amestec de materiale care pot include fum, funingine, praf, sare, acizi și metale. Materia particulă se formează și atunci când gazele emise din autovehicule și industrie suferă reacții chimice în atmosferă.

Exit mobile version