Se pare că binecunoscuta Casă Celibidache are în sfârșit o șansă reală de a fi reabilitată, după ani întregi în care a zăcut în paragină și s-a degradat tot mai accentuat de la o zi la alta. În ultima perioadă de timp s-au făcut diverse încercări de a salva clădirea de la ruina totală, însă mai toate au dat greș. Printre soluțiile căutate s-a numărat și aceea de solicitare a unei finanțări de la Uniunea Europeană, dar proiectul a fost refuzat ca neeligibil, fiind vorba de un monument istoric.
Iată însă că salvarea Casei Celibidache va veni totuși de la Compania Națională de Investiții, acolo unde primăria romașcană a depus un proiect încă de anul trecut. Respectiva instituție a aprobat documentația pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Casei Celibidache, precum și alocarea fondurilor necesare, care se ridică la peste 1 milion de euro. După reabilitare, primăria municipiului intenționează să repună clădirea în circuitul muzeal județean și să organizeze acolo concerte și festivaluri de muzică clasică.
„Am trecut de comisia tehnică și am primit avizul favorabil de la Compania Națională de investiții. Urmează – sperăm în această săptămână – să intre la Ministerul Dezvoltării, după care așteptăm ordinul de ministru privind demararea procedurilor de licitație pentru proiectare plus execuție a lucrărilor la acest imobil”.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Casa Celibidache, o reală emblemă a orașului nostru, a fost una din cele mai somptuoase clădiri din vechiul Târg al Romanului. Cumpărată prin anii 1820 de vornicul Grigore Done, ea a fost vândută mai apoi boierului Stan, iar acesta, potrivit poveștilor vremii, i-a donat-o ofițerului de cavalerie Demostene Celibidache, tatăl viitorului muzician, drept răsplată fiindcă i-ar fi salvat copilul de la moarte.
Acolo s-a născut, pe 28 iunie 1912, Sergiu Celibidache și tot acolo a locuit vreme de 6 luni, până la mutarea familiei sale la Iași. După naționalizarea comunistă, clădirea a devenit Casa Copilului, iar mai apoi Școala de Muzică și Arte Plastice din oraș. După 1989, ea a fost revendicată de urmașii familiei Celibidache, iar în anul 2012 a fost răscumpărată de municipalitatea romașcană pentru suma de 200.000 de euro. Între timp clădirea s-a degradat, iar la acest lucru au contribuit din plin și oamenii străzii, care și-au găsit acolo sălașul pe perioade de vreme destul de îndelungate.