Discuții libere cu un scriitor și promovarea lecturii într-un mod inedit. Așa arată orele de limba și literatura română, în viziunea membrilor clubului “Buchiniștii”, de la Colegiul Tehnic “Miron Costin”.
Activitatea a adus împreună elevi de la mai multe unități de învățământ (Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, Colegiul Național „Roman Vodă”, Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț) și s-a desfășurat în sala de festivități a Primăriei Roman.
Elevii l-au cunoacut pe scriitorul Adrian Romilă, autor al romanelor Zeppelin și Apocalipsis și, totodată, profesor la liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra-Neamț. El a vorbit despre cea mai recentă carte a sa, Apocalipsis, și a răspuns întrebărilor din sală.
Este un roman despre problema răului și a binelui, despre istorie ca succesiune de tragedii, din care oamenii ies cum pot, pe care și le-asumă unii și nu și le-asumă alții. Nucleul central este o poveste care se petrece la 1917, undeva la granița cu Austro-Ungaria, în zona Locului Roșu de azi, într-un sat imaginar, în care ajunge personajul Cristian David, chemat să restaureze biserica. La un moment dat, acolo ajunge un grup de ruși bolșevizați și devastează satul. Ce se întâmplă cu personajele de acolo, cu această poveste, vă las pe voi să decoperiți”
prof. Adrian Romilă, autor Apocalipsis
În a doua parte a activității, Buchiniștii au organizat o veritabilă campanie electorală pentru cărți, încurajând lectura în acest mod aparte, dar atât de potrivit perioadei în care ne aflăm.
Concluzia cea mai agreată de participanți, la sfârșitul activității, a fost aceea că orele de română ar deveni extrem de interesante pentru toți elevii, dacă s-ar desfășura în această manieră.