Site icon inRoman.ro

Cât costă, de fapt, investițiile din Roman?

sedinta de consiliu local 20181211 140137

Cât costă investițiile publice în Roman? Dacă luăm studiu de caz lucrările ce se vor face în oraș din împrumutul de 10 milioane de euro, răspunsul ar putea fi: cât vor aleșii romașcanilor, cei pe care i-am votat să ne reprezinte timp de patru ani.

Consilierii locali ai Romanului au aprobat, în urmă cu doi ani, o listă de lucrări și contractarea unui împrumut de peste 10 milioane de euro (48.300.000 lei) pentru realizarea acestora. De atunci,  lista de lucrări a fost actualizată de mai multe ori, în sensul în care unele proiecte au dispărut cu totul (casa Celibidache și cinema Unirea), iar în cazul altora valoarea a fost modificată substanțial. 

În septembrie 2019, consilierii locali au aprobat o nouă actualizare a listei de lucrări, modificând sume și incluzând alte două proiecte. Doar că CEC Bank a transmis Primăriei că, în cazul adăugării de noi proiecte, se schimbă condițiile de creditare: “majorarea ratei de dobandă la ROBOR 6M plus o marjă de 1,25% pe an, comparativ cu marja actuală de 0,48% pe an”. 

Prin urmare, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local (14 noiembrie), s-a venit cu un alt proiect de hotărâre, prin care s-a modificat modificarea: Hotărârea de Consiliu Local (HCL) din septembrie 2019 a fost abrogată

Din septembrie 2017 și până în noiembrie 2019, au existat cinci HCL pentru aprobarea și actualizarea listei de proiecte finanțate din împrumutul de 10 milioane de euro. În cazul unor obiective, alocările de sume au avut diferențe și de 300%. 

Lucrări cu diferențe neobișnuit de mari în alocările de sume, de-a lungul celor doi ani

Unele lucrări au primit alocări de sume ce ridică semne de întrebare. Dincolo de inflație și efectul Ordonanței 114, o alocare suplimentară de buget de peste 100% pentru același obectiv ar trebui să aibă o justificare extrem de bine argumentată. Argumentare ce nu s-a regăsit nici în expunerea de motive a proiectelor de hotărâre, nici în discuțiile din plenul Consiliului Local, nici la conferințele de presă. Semn că cetățenii trebuie să fie foarte atenți cum se cheltuie banul public, fiindcă autoritățile (premiate pentru transparență!) nu consideră aceste informații atât de importante încât să le comunice din proprie inițiativă.

Cel mai elocvent exemplu dintre toate este, poate, cel referitor la amenajarea de parcări. De la un cost mediu de 3.200 lei/amenajarea unui loc de parcare, aprobat în ședințele din 2017, 2018, martie 2019, joi s-a aprobat o sumă ce indică un cost mediu de 6.000 lei/loc de parcare (vezi punctul 14 de mai jos). De asemenea, în cazul reabilitării trotuarelor, s-a plecat de la un preț mediu de 64,40 lei/metru pătrat și s-a ajuns la un preț mediu de 188,81 lei/metru pătrat (vezi punctul 12 de mai jos).

Am încercat să aflăm răspunsuri de la cei care decid în Consiliul Local. Am reușit să vorbim cu un consilier local de la PSD și cu un consilier de la PNL. George Bălan, un alt consilier PNL (membru în Comisia de buget a Consiliului Local) a spus că se va informa pentru a da un răspuns, dar nu a mai revenit cu apelul.

Eu am mai ridicat problema în Consiliu Local. Ieri nu am fost prezent la ședință și îmi pare rău că nu am putut ajunge. Din păcate, în procesele-verbale nu se regăsesc toate luările de poziții pe care le-am avut. Mai mult, ni se dau proiecte atât de importante cum sunt acestea cu câteva ore înainte, pe lista suplimentară sau în ședințe de îndată și nu avem timp să le citim. Aveți dreptate că este o problemă cu aceste sume. Este vorba despre o lipsă de competență a noastră. De la PSD, doar eu și Radu Curpăn mai sesizăm probleme, ceilalți au fiecare câte un interes și nu au avut luări de poziții. Ba, mai primesc și critici după aia.

Constantin Holban, lider consilieri locali PSD

Există un memoriu tehnic de justificare a sumelor aprobate. L-am cerut, l-am analizat și de aceea am aprobat proiectul.

Miluță Scutaru, consilier local PNL, membru în comisia de buget a CL Roman

De precizat că în cazul amenajării peisagistice de pe bulevardul Republicii, triplarea sumei a fost justificată de primarul Lucian Micu în ședința de Consiliu Local din luna septembrie: „În momentul în care am mers cu proiectanții la fața locului și din discuțiile pe care le-am avut cu cele 8 asociații de proprietari care fac parte din acest areal, a reieșit necesitatea modernizării și acestor alei, creearea de noi locuri de parcare, precum și accesul către scările de bloc, drept pentru care și valoarea întregului proiect a crescut. Circa 80% din valoarea acestui proiect este dată de lucrările de infrastructură rutieră care se vor realiza în zonă” – extras din procesul-verbal al ședinței de Consiliu Local din 26 septembrie 2019.

Cronologia alocării sumelor: 

Cum au fluctuat alocările de sume, pentru fiecare proiect în parte: 

1. Rest executat Modernizare pietonal Ștefan cel Mare (reparații parapet și scări circulare; hidroizolații și placaj granit fiamat parter I): 

2. Reabilitare Grădinița nr. 2 cu program prelungit (consolidare și lucrări de arhitectură):

3. Reabilitare Grădinița nr. 2  cu program normal (consolidare, refacere instalații, lucrări de arhitectură):

4. Reabilitare corp B, Școala Vasile Alcesandri (consolidare, lucrări de arhitectură și instalații):

5. Reabilitare peisagistică zona b-dul Republicii (reabilitarea zonelor verzi delimitate de str. Smirodava, str. C.A.Rosetti, str. Mihai Eminescu, b-dul Republicii în suprafata de 7,8 ha; defrișarea și îndepărtarea vegetației îmbătrânite/părăsite; gazonări și plantări arbori ornamentali; mobilier stradal):

6. Centru cultural comunitar (consolidare și reabilitare clădire str. Veronica Micle, nr. 21):

7. Modernizare străzi. cartier Nicolae Bălcescu (modernizarea străzilor: Cărămidariei; Ciocârliei; Prundului; Vișinilor; Zebrei; Fundătura Zebrei; Zimbrului; Fundătura Cânepii; Salciei; Sărata; Zambilelor; Cocorilor):

8. Modernizare străzi cartier Petru Rareș (modernizarea străzilor: Avram Iancu; Fundătura Crișan; Nicolae Bălcescu; Izvor; Ion Luca Caragiale):

9. Casa Sergiu Celibidache (consolidare și reabilitare clădire, lucrări de arhitectură și instalații, dotări):

10 Creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Multicultural “Unirea”:

11. Creșterea eficienței energetice a clădirii publice (creșei) din municipiul Roman, str. Smirodava, nr. 28 (consolidare, recompartimentări și reabilitare clădire, lucrări de arhitectură și instalații, dotări) – valoare cheltuieli neeligibile pentru un proiect european:

12. Reabilitări trotuare (reabilitare trotuare diverse străzi):

13. Extindere rețea de gaze naturale (inițial au fost incluși 29,5 km conductă de distribuție gaze naturale în cartier Nicolae Balcescu și în alte zone nealimentate cu gaze naturale):

14. Dezvoltare parcări de reședință:

15. Rest de executat modernizare ansamblu străzi Mărului, Tinosului, Pescarilor, Ocniței (proiect inclus pe lista obiectivelor finanțate din împrumut în 2019):

16. Licențe Microsoft Office (100 de bucăți):

17. Reparații trotuare, inclusiv înlocuirea bordurilor pe str. Mihai Viteazu:


Exit mobile version