Șapte institute din România și șase universități vor să întocmească, inclusiv cu ajutorul elevilor și al profesorilor din neamț, harta magnetică a României. Experimentul are scopul de a aduce știința cât mai aproape de public, este un proiect finanțat cu bani europeni și se dorește a fi un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.
Cei care doresc să participe la întocmirea hărții magnetice a României trebuie să instaleze pe telefon, gratuit, aplicația „Physics Toolbox Sensor Suite”.
Selectează din meniu „Magnetometru”. Departe de orice echipament alimentat cu energie electrică sau corpuri metalice evidente, sub cerul liber, orientează telefonul cu planul ecranului paralel cu planul solului și fă două măsurători: prima dată cu fața în sus (ține telefonul la nivelul pieptului, cu ecranul spre cer; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale). Fă un print screen. A doua oară cu fața în jos (ține telefonul deasupra nivelului ochilor, astfel încât să poți vedea ce scrie pe ecran, cât ecranul este cu fața în jos; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale). Fă un print screen. Notează sau fă print screen cu cele două valori ale ale inducției câmpului magnetic terestru total, exprimate în µT (microTesla). Notează / print screen cu denumirea senzorului magnetic din telefonul tău atingând butonul informații, tot din meniul Magnetometru. Unele telefoane nu au afișate denumirea senzorului în secțiunea de informații. Nu este nici o problemă, va fi suficient să ne spui ce tip de telefon ai și aflăm noi restul. Selectează opțiunea GPS și notează sau fă un print screen cu cifrele, până la trei zecimale după virgulă. Acestea reprezintă coordonatele geografice ale locului unde au fost efectuate măsurătorile;
instrucțiuni oferite de Noaptea Cercetătorilor
Ce urmează: completarea unui chestionar cu datele notate pe hârtie (cele două valori ale câmpului magnetic terestru, coordonatele GPS și tipul senzorului sau al telefonului) sau trimiterea acelor print screen-uri prin Whatsapp la 0767934271 ori la adresa contact@noapteacercetatorilor.ro. Experimentul se poate repeta în fiecare loc nou.