Luni, 20 ianuarie, începând cu ora 12.00, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Roman a avut prima dezbatere privind bugetul pentru anul în curs. La aceasta au participat directorii de școli și licee din oraș. Primarul precizat, la începutul întâlnirii, că se așteaptă răspunsuri de la proiectele depuse spre evaluare și care ar însemna investiții cu bani europeni Școala de artă “Sergiu Celibidache”, Liceul Tehnologic “Vasile Sav” sau corpul D al Colegului Național “Roman Vodă” și că investițiile începute anul trecut vor continua.
Fiecare unitate a primit sprijin financiar, fie ca investiții, fie cu plata utilităților. Pe lângă aceste cheltuieli de funcționare, de reparații curente, ne-am axat pe: reabilitarea Grădiniței cu program prelungit nr.2, a Grădiniței cu program normal nr.2, a corpului B de la Școala “V. Alecsandri”, reabilitarea și triplarea capacității creșei. Pentru că bugetul este în dezbatere publică, vă rog să vă aduceți aportul cu anumite propuneri, dar și să aplicați pentru bugetarea participativă, școlile vor putea depune proiecte de interes pentru comunitate.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Reprezentanții unităților de învățământ prezenți la întâlnirea cu primarul au avut solicitări diverse, dar care înseamnă doar lucrări la imobile, nu dotări în clasele în care se țin cursurile.
- Școala “Mihai Eminescu”: „Alte probleme nu sunt, s-au făcut multe într-o perioadă scurtă de timp, vrem doar igienizarea școlii” “Și a grădiniței”, a completat primarul.
- Colegiul Tehnic “Miron Costin”: Avem o problemă foarte gravă la căminul de pe Anton Pann, nu s-a rezolvat, nu este căldură la etajele 2 și 3 deloc, sunt pierderi de apă și consum foarte mare de gaz. “E în evaluare, acolo trebuie o reparație capitală”, a spus Micu. “Mai e nevoie de o reabilitare la sala de sport la corpul B și la sala de festivități, mai ales că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la înființare; mai avem o șarpantă la un corp de clădire, plouă și intervenim la fiecare ploaie; mai este nevoie de o centrală termică sau două (corp A și B), cele existente sunt vechi. De asemenea, instalația de iluminat ar trebui schimbată, nu a fost schimbată niciodată până acum.”
- Colegiul Tehnic “Petru Poni”: “Noi avem un lightmotiv: cantina. Este o poveste ce trenează de foarte mult timp, așteptăm fiecare exercițiu financiar pentru rezolvare, avem elevi cazați în cămin, dar gătim la grădinița cu program prelungit. La Grădinița cu Program Prelungit nr.6 ar trebui făcută o izolație termică pe exterior – ar crește confortul preșcolarilor și, totodată, s-ar face renovarea fațadei. “Dar acolo abia am terminat la interior”, a replicat primarul. “Da, dar ar completa lucrările deja efectuate. Corpul B al colegului va trebui introdus în reparații capitale, sunt pierderi mari de căldură din cauza tâmplăriei, nu s-a înlocuit nimic la tâmplărie din 2005 – 2006. Și de refăcut fațada la clădirea din curtea corpului B.”
- Liceul Tehnologic “Vasile Sav”: “Așteptăm răspunsurile de la evaluarea proiectelor europene. În rest, la cămin ar fi o problemă, unde sunt locatari; să reabilităm aceste grupuri sanitare, este necesar; un alt proiect, instalația termică și țevile, o parte au fost schimbate anul trecut, dar aș interveni în mod complet acolo la subsol (în corpul A, unde nu este proiect european). “După finalizare sezon rece, vom trimite la evaluare; la băi e o investiție mai amplă, vrem să fie funcționale ca toalete și dușuri, dar să creem și o zonă de depozitare; vom încerca în etape, evaluarea e făcută, un nivel va fi făcut anul acesta.”
- Școala Al. I. Cuza: Dorim consolidarea grădiniței.
- Liceul Teologic Romano-Catolic: “Am dori marcarea terenurilor și toaletarea unui stejar din curtea Școlii “C. Negri”.
- Liceul Teologic Ortodox: “Am mai discutat problema cu dumneavoastră, avem nevoie de sprijin pentru scara de acces la etaj; fiind monument istoric, nu putem interveni oricum.”
- Colegiul Tehnic Danubiana: Noi avem o listă – șarpantă la grădinița Danubiana, plită de gătit grădiniță, reabilitarea salii de sport, modernizarea sistemului de iluminat în corpurile A și C, la sala de sport și cantină. Este nevoie de înlocuirea centralei termice, e foarte veche și consumă aproximativ 100.000 lei/lună iarna; iar la cantină, înlocuirea ferestrelor.”
- Școala de Artă “Sergiu Celibidache”: La Grădinița cu program prelungit este nevoie de schimbarea inslațaiei electrice și de încălzire, dar și de o centrala, cea actuală e atât de veche încât nu suportă nici măcar un termostat. La corpurile A și B ale școlii avem probleme cu grupuri de copii: sparg geamuri, au furat gratii să le ducă la fier vechi. Măcar să treacă o patrulă pe după-amiaza, în weekend; La Grădinița nr. 4 este nevoie de refacerea instalației electrice.
- Școala “Calistrat Hogaș”: “Dorim reabilitare sălilor de la parter; prin fonduri proprii, am făcut o sală; când am dat parchetul la o parte, am găsit găuri în șapă foarte mari. Avem nevoie de psrijin, mai ales că acolo avem și grupele de grădiniță. Centrala are peste 20 de ani și plătim facturi foarte mari, caloriferele sunt de fontă, foarte vechi. Avem magazii acoperite cu carton bituminat, nu putem depozita nimic acolo; avem nevoie de o sală de sport.” “Voi fi foarte sincer, anul acesta sigur nu se poate o sală de sport.”
- Colagiul Național “Roman Vodă”: “Așteptăm proiectul pentru corpul D.” “La dumneavoastră, sala de sport e depusă la Compania Națională de Investiții, am trimis studiul topo, am realizat studiul geo, sperăm să fie prinsă anul acesta în lista de sinteză. Și vrem să terminăm în curtea interioară cu partea de pavaj.”
- Școala “V. Alecsandri”: “DSP a venit în control la Grădinița cu program prelungit nr.5 și ne-a spus că trebuie să înlocuim sistemul de ventilație, e foarte vechi; și tot la grădiniță, bunicii vor bănci în curte, să aibă unde aștepta nepoții.”