Site icon inRoman.ro

Vin alegerile, iar vom avea cinematograf

Cinema Unirea 3802

După sute de solicitări și chiar și o soluție avansată de romașcani privind existența unui cinematograf la Roman, administrația locală promite un cinematograf de… tranziție.

Puțină istorie

După primul război mondial, cinematograful era cea mai „cool” metodă de distracție. Nu era chiar la mâna oricui să plătească biletul, dar târgoveții romașcani nu erau chiar niște coate-goale; prin urmare și la Roman au apărut sălile de proiecție. Prima pare să fi fost sala „Luxor”, deschisă de un antreprenor pe nume Schwartz în apropierea Spitalului Vechi și care mai târziu a fost redenumită „Victoria”. Apoi, un alt antreprenor local deschide o sală de proiecție atașată hotelului și restaurantului „Modern”, sală de cinema ce a dus la falimentul afacerii: în anii 40, de la pelicula cinematografică extrem de inflamabilă, s-a pornit un incendiu care a distrus toată clădirea. Tot în perioada interbelică a mai existat un cinematograf ce se numea „Trianon”.

În vremurile de glorie și avânt proletarist, în Roman existau patru cinematografe: Flacăra, Victoria, 23 August și Unirea. După 1989 romașcanii au descoperit programul non-stop la televizor, casetele video, DVD-urile și, mai târziu, site-urile cu filme piratate. Internetul și veniturile mici i-au făcut pe oameni să considere că dacă e de pe net e gratis, prin urmarea cererea de bilete la cinema a fost din ce în ce mai mică. Vremurile când parchetul sălilor de cinema se umfla de la lacrimile scurse la filme indiene au trecut.

Cinema „Flacăra” la sfârșitul anilor ’60

Cinematograful „Flacăra” era adăpostit într-o frumoasă clădire construită în în anii ’50. La început clădirea a avut o destinație mixtă, putând găzdui și spectacole de teatru. După anul 2000 din clădire s-a furat tot ce s-a putut fura, devenind din ce în ce mai instabilă, dar având funcția de adăpost pentru oamenii străzii; până pe 5 iulie 2007, când prăbușirea acoperișului a dus la moartea unui tânăr. Administrația locală s-a văzut nevoită să recurgă la demolare. Cinematograful „23 August” a fost redenumit „Vasile Alecsandri” după 1989, iar clădirea, ridicată în jurul anului 1915, a fost restituită în 2004 unui cetățean domiciliat în Israel. În ciuda somațiilor și amenzilor clădirea a ajuns o ruină și a fost demolată. Cinematograful „Unirea” a văzut ultimul film în 2004 când deja condițiile erau sub orice critică și doar cei mai bravi dintre romașcani aveau curajul să se relaxeze printre șobolani într-o sală fără încălzire. Cinema „Victoria” era într-o clădire de lângă Spitalul Vechi, de altfel singura care a avut o soartă mai fericită, devenind cantina socială a orașului.

Cinema „Vasile Alecsandri”, fost „23 August”, înainte de devastare și demolarea din 2012 (colecția Marcu)

După anul 2000, un întreprinzător local a realizat o sală de cinema în clădirea din mijlocul Parcului Municipal, dar „aventura” a durat aproximativ un an, proiecția de filme fiind abandonată și sala panoramică transformată într-un salon de nunți.

Viitorul

Pe rețelele sociale, subiectul unui cinema la Roman revine frecvent și constant, iar taberele sunt împărțite: unii spun că nu se justifică financiar, alții că e o necesitate. Primarul Lucian Micu se poziționează la mijloc:

Dacă un cinematograf la Roman era fezabil, se făcea din fonduri private. Sunt convins că un cinematograf la Roman nu va genera profit, dar este o necesitate.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Între timp, romașcanii se salută în sălile de cinema din Bacău, Iași sau Piatra Neamț. De ceva vreme, mai ales în preajma alegerilor locale, subiectul este adus în discuție și de candidații la portofoliul de primar și de primarii în funcție. După anul 2012 au apărut primele declarații despre posibilitatea de finanța refacerea cinematografului Unirea din bani europeni. În 2012 reparația a fost estimată la 4.200.000 lei, trei ani mai târziu se realizează un studiu de fezabilitate și se trage concluzia că ar putea costa aproape 10.000.000 lei. În 2017 apar primele simulări cu ceea ce ar trebui să fie clădirea cinematografului reabilitată.

Alți trei ani mai târziu, tot în preajma alegilor locale, subiectul este pus pe tapet de primarul Lucian Micu, după ce cu două conferințe de presă mai devreme își declarase hotărârea de a mai candida pentru un mandat.

Inițial noi ne-am dorit reabilitarea acestui cinematograf printr-o axă de finanțare europeană privind reabilitarea clădirilor publice, acolo unde cota de cofinanțare era undeva în jur de două milioane de euro, având în vedere că acea axă de finanțare nu prevedea decât reabilitarea termică și creșterea coeficientului termic al clădirii, partea de dotări era practic asumată de Primăria municipiului Roman. Proiectul a gost declarat neeligibil la acea vreme întrucât nu întrunea coeficientul de reabilitare termică. A apărut o nouă axă de finanțare, Axa 13, unde acest proiect este eligibil. Am refăcut documentația și avem speranțe că în acest an cu o contribuție de doar 2% din partea primăriei municipiului Roman iar restul bani europeni și guvernamentali, să rebilitpăm acest obiectiv de investiții. Chiar dacă în acest an se va semna contractul de finanțare, până la reabilitarea în totalitate a clădirii și darea spre folosință mai durează minim doi ani, doi ani și jumătate.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Cu fonduri europene cinema Unirea s-ar putea transforma în centru clutural cu două săli mai mici, de 50 locuri, dedicate proiecției cinematografice și o sală de 200 de locuri în care să se poată desfășura mai multe activități, inclusiv proiecții cinematografice și piese de teatru.

Avem promisiuni că cel puțin în acest an va începe evaluarea cinematografului Unirea.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Până la un cinematograf adevărat, administrația locală s-a gândit la o variantă de rezervă: cinema în aer liber.

În urmă cu trei ani am început discuții cu o firmă specializată în proiecție cinematografică. … Am mai avut în intenție dar nu am avut resursele financiare pentru realizarea unui cinematograf în aer liber. În acest an am reușit să alocăm o sumă de bani și se va regăsi în bugetul de investiții. Acest lucru se va întâmpla în zona de picnic din cadrul Complexului Sportiv și de Agrement „Moldova”, acolo unde avem deja o scenă și în colaborare cu această firmă specializată vom realiza un parteneriat, un acord de asociere, prin care noi să achiziționăm aparatura necesară, un proiector 3D, ecran, sistem audio, și această firmă să vină cu realizarea de scaune și urmează să stabilim prin acest contract împărțirea costurilor și a veniturilor rezultate din vânzarea de bilete și activități conexe.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Scena în aer liber din Complexul Sportiv și de Agrement „Moldova” a fost inaugurată în mai 2016, înaintea alegerilor locale.

Lucian Micu trage speranța ca primul film în aer liber să poată fi vizionat în aprilie, ca o coincidență, fix în preajma alegilor locale.

Exit mobile version