Site icon inRoman.ro

“Doamna Diana mi-a găsit mama!”

Diana Lungu asistent social

Diana Lungu, asistent social în cadrul Complexului “Romanița” Roman, a fost nominalizată la premiul pentru asistentul social al anului, în cadrul celei de-a a VII-a ediții a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţa Socială. Ea poate fi votată până pe 24 februarie, fiind unul dintre cei 13 profesioniști din Neamț nominalizați la diverse categorii.

Diana Lungu practică această profesie de opt ani și din 2017 se dedică acelor copii despre care unii dintre noi știm prea puțin: copiii cu diverse forme de handicap și/sau cu probleme de învățare. 

Am în atenție 80 de copii: 47 de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman și 33 de la CSEI Târgu Neamț. Mă ocup cu măsurile de protecție și cu orientarea școlară. Întocmesc documentația privind mențirea, reevaluarea sau revocarea unor măsuri de protecție, reintegrarea copilului în familie, monitorizez vizitele pe care copiii le primesc în centru, organizez vizite în familie sau vizite între frați care sunt în diferite centre de protecție socială din județ, întocmesc dosarele pentru încadrarea în gradul de handicap, pentru obținerea cărții de identitate, întocmesc dosarele de orientare școlară. Este o muncă ce presupune gestionarea multor documente; în acleași timp, este o profesie vocațională. Trebuie să empatizezi cu cel din fața ta. 

Diana Lungu, asistent social specialist

Diana a avut colege care au renunțat după câteva luni, fiindcă nu au știut cum să răspundă cererii de iubire din partea copiilor. 

Eu am fost făcută pentru această profesie. Am aflat în clasa a XI-a despre asistență socială. Eram în vizită la o rudă care era asistent maternal și atunci a venit asistentul social. Am simțit că asta este ceea ce îmi doresc, deși părinții mei ar fi vrut altceva. Am intrat la Universitatea din Iași și mi-a plăcut atât de mult încât am avut bursă încă din primul an. Și acum, după toți acești ani, merg cu bucurie la serviciu fiindcă știu că pot schimba în bine viața cuiva. Am avut o colegă care a renunțat după două luni. Este solicitant emoțional și nu toți pot să facă față. 

Diana Lungu, asistent social specialist

Bucuria Dianei vine din momentele mici – cum e atunci când merge la CSEI Roman sau la CSEI Târgu Neamț, iar copiii o înconjoară, o salută și îi spun că le-a fost dor de ea – sau după o “luptă” cu adulții, în interesul copiilor. 

După mai mulți ani, am reușit să aduc la aceeași întâlnire toți cei cinci copii și părinții lor. Copiii sunt în diferite centre, părinții sunt în divorț… e o situație complicată și niciodată nu au stat împreună. Anul acesta, în ianuarie, am reușit să organizez o vizită comună. Bucuria copiilor a fost pentru mine cea mai mare răsplată. Un alt caz emoționant este al unui tânăr de la CSEI Roman. Mama lui locuiește la Borca, nu are posibilități materiale să vină să îl viziteze și nici nu l-a contactat vreodată. Am reușit, cu greu, dar am reușit să o conving să vorbească la telefon cu fiul ei. A fost ceva incredibil pentru acest tânăr – el avea scrisori pentru mama lui, el simțea nevoia să îi povestească ce face, ce simte, cum îi este. După ce a vorbit prima dată cu mama lui la telefon, a început să spună tuturor că “Doamna Diana mi-a găsit mama!”. 

Diana Lungu, asistent social specialist

Profesioniștii nemțeni din domeniul asistenței sociale pot fi votați până pe data de 24 februarie accesând link-ul https://poll.cnasr.ro/, urmând ca pe 17 martie să fie premiați cei mai buni. Nominalizații nemțeni la diverse categorii sunt:

Exit mobile version