Sub un minut. Atât a durat cel mai devastator cutremur petrecut în urmă cu 43 de ani, pe 4 martie. Impactul a fost tragic: 1.600 de oameni și-au pierdut viața și alți 11.000 s-au aflat sub dărâmături. Numărul celor afectați ar fi putut fi mai mic dacă oamenii nu ar fi intrat în panică și ar fi știut care este comportamentul corect la un astfel de dezastru.
Campania „Nu tremur la cutremur”, inițiată în 2015 de Ministerul Afacerilor Interne, derulată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și sprijinită de E.ON România si Delgaz Grid, continuă și în acest an. Obiectivul general al campaniei este informarea oamenilor despre măsurile de protecție pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.
Aproximativ 2.000.000 de materiale informative: flyere, afișe și stickere au fost distribuite de la lansarea campaniei până în prezent. Totodată, au fost realizate 7 spoturi animate privind pregătirea în cazul producerii unui cutremur, reguli generale de comportare, precum și modul de conduită în locuință, pe stradă, la serviciu, la școală și în spații comerciale, spoturi care au fost difuzate la TV.
Regulile generale de conduită în cazul unui cutremur:
- Păstrați-vă calmul. Panica poate produce victime. Încercați să liniștiți mai ales copiii și persoanele în vârstă.
- Rămâneți în interior. De obicei, după primele mişcări seismice pot urma replici ale cutremurului, suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
- Așezați-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
- Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, fiind printre primele elemente de construcție care cedează pe timpul unui cutremur.
- Nu săriţi pe fereastră.
- Nu folosiţi liftul. Dacă sunteți în lift, încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
- Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
- Nu vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.