Site icon inRoman.ro

Pompierii îi roagă pe nemțeni să nu mai ardă necontrolat miriștile

vegetatie incendiu

În mai puțin de trei luni, în judeul Neamț s-au înregistrat 126 de incendii de vegetație uscată. Astfel în perioada 01 ianuarie – 17 martie 2020, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ au participat la un număr de 126 intervenţii pentru stingerea şi limitarea efectelor negative ale incendiilor de vegetaţie uscată manifestate la nivelul zonei de competenţă, suprafaţa incendiată fiind de aproximativ 633 hectare.

Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică în scopul curăţării terenurilor, cu toate că provoacă efecte negative solului şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, diferite construcții și obiective din apropiere.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei (conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor) următoarele fapte:

De asemenea, „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează cu amendă de 2501 la 5000 lei.

Exit mobile version