Azi e ziua Romanului. Se împlinesc 628 de ani de la prima atestare documentară a locului pe care zeci de mii de oameni îl numesc “acasă”. Spre diferență de alți ani, azi nu vor fi manifestări în școli și la Mueul de Istorie, nu vor fi adunări și nici emisiuni cu mulți invitați la televiziunile locale. Nu va fi nici obișnuitul teatru de luni și nu vor fi multe altele pe care le consideram “normale” în viața de dinainte de pandemie, dar pe care acum, dacă le-am avea, le-am prețui cu totul altfel.
Azi, Romanul este sărbătorit prin solidaritate, prin lupta comună împotriva coronavirusului. Sărbătoarea înseamnă cetățeni responsabili – care nu se expun nici pe ei și nici pe cei dragi lor, înseamnă acțiuni de ajutorare a celor din linia întâi (personal medical, polițiști, pompieri, jandarmi, abulanțieri, vânzători și mulți alți angajați care nu pot sta acasă în această perioadă), înseamnă să nu încetăm a spera la ce este mai bine, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău.
Romanul de azi are străzile goale și sufletele pline, are uși închise închise și inimi deschise. Și mai are speranța că #TotulVaFiBine.
La mulți ani, Roman! Multă putere, romașcani! Împreună vom trece și peste asta!
Pentru o lectură aprofundată și minuțios documentată, vă invit să citiți despre Tărgul Romanului (un text semnat de Daniel Marcu):
„În momentele când Roman I își stabilea curtea domnească la Roman, “stăpânitor al Țării Moldovei de la munte până la mare”, la confluența Moldovei cu Siretul se contura începutul unui viitor oraș: Romanul. Din vetrele milenare aflate lângă cursul celor două ape se născuseră micile sate care aveau să recompună din negura istoriei imaginea de mai târziu a Ținutului Romanului, a județului Roman și, în primul rând, a târgului Roman, ca un punct strategic ales de domnie pentru colectarea vămilor și ridicarea unor fortificații de apărare în calea năvălirilor barbare.” – citește continuarea AICI