Site icon inRoman.ro

Eugen Borș: „Solidaritatea este foarte importantă, mai ales în astfel de timpuri”

Eugen Bors Conbas 1345

Antreprenorul Eugen Borș este unul dintre cei care au înțeles de la începutul pandemiei importanța ventilatoarelor mecanice în lupta pentru vindecarea bolnavilor de coronavirus. A inițiat o campanie online și a mizat pe solidaritatea romașcanilor. După o săptămână de campanie și o consultare publică, a decis să folosească banii strânși pentru achiziția unui alt echipament medical care va ajuta cadrele medicale și pacienții. Astfel, la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Roman a ajuns un videolaringoscop de intubație, un echipament este mai ieftin decât un ventilator mecanic. 

Experiența l-a făcut pe Eugen Borș să trăiască sentimente contrare. Este recunoscător tuturor celor care au ajutat ca spitalul să dețină această aparatură dar, în același timp, afirmă că s-ar fi așteptat la mai multă implicare.

Meritul meu este mult prea mic față de cei care au donat. Au  fost oameni care au donat din puținul lor, au fost oameni care au dat mai mult, cât au putut. Lor trebuie să le mulțumim. Am un sentiment amestecat. O dată e sentimentul că am reușit să fac ceva și să ajutăm oamenii care sunt în suferință și a doua oară, e un sentiment amar pentru că mă așteptam să fie mai multă implicare din partea oamenilor care ar fi putut să o facă, care au o anumită imagine, dar nu au făcut-o. S-au implicat oameni cu suflet, care nu sunt mediatizați, care nu ies întotdeauna în față. Vreau să vă spun că am cunoscut oameni de foarte mare calibru, oameni care nu se fac cunoscuți, cu toate că ar trebui să fie cunoscuți. M-aș fi așteptat să fi fost un efort comun ca să putem trece peste momentele astea. Sunt oameni care cred că, dacă au bani, îi va ocoli epidemia. Nu este adevărat! Boala și moartea nu ocolesc pe nimeni. 

Eugen Borș, inițiator campanie

Eugen Borș speră ca pandemia de coronavirus să aducă o vindecare a societății și la nivel spiritual, fiindcă acest test al solidărității a fost a arătat că nu suntem atât de uniți pe cât ar trebui. 

Noi nu putem să trecem peste necazuri dacă nu dăm dovadă că suntem uniți. Unitatea oamenilor este egală cu o unitate la nivel sufletesc. Această campanie pe care eu am făcut-o, pentru care nu am niciun merit, a fost un impuls pe care am crezut eu că-l dau la nivel de Roman.  Din păcate, lucrurile nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor mele. Dacă ar fi după mine, eu aș publica numele tuturor donatorilor pentru că al lor este meritul. Au donat oameni simpli, care și-au rupt din puținul lor, au donat oameni educați, de o mare verticalitate. Am fost sincer impresionat de toți. Lor le mulțumesc! Am deschis campania aceasta pe facebook tocmai pentru a fi transparență, însă am avut parte și de comentarii răutăcioase. Asta nu m-a descurajat, chiar dacă m-a supărat într-o oarecare măsură. Mizeria morală în care noi am ajuns se datorează faptului că, de atâția ani, ni s-a ,,injectat” mult venin. Este clar că trebuie o însănătoșire a societății, și aici nu mă refer la sănătatea fizică. Această campanie a dovedit pe de o parte că încă mai sunt oameni cu suflet, și, pe cealaltă parte, că noi, ca popor, avem probleme. Solidaritatea este foarte importantă mai ales în astfel de timpuri. Dar important este că această campanie s-a concretizat cu ceea ce ne-am dorit și că oamenii bolnavi vor fi scutiți de suferință.Tuturor romașcanilor le transmit să dea Dumnezeu să fie sănătoși!

Eugen Borș, inițiator campanie

Videolaringoscopul de intubație a costat 21.420 lei. Un ventilator mecanic ar fi costat cel puțin 70.000 lei + TVA, dar achiziția nu a fost posibilă din cauză că banii nu s-au strâns suficient de repede. Pe de altă parte, la acest moment, vânzarea unui singur aparat nu mai este o opțiune pentru furnizori, care vând stocurile către guvernele țărilor afectate. Recent, Guvernul României a pierdut o comandă de 400 de ventilatoare, astfel că premierul Orban a decis să investească în a le repara pe cele existente și care nu sunt folosite acum.

Videolaringoscopul de intubație donat Spitalului de Urgență Roman
Exit mobile version