Site icon inRoman.ro

Focarul de la Secția Psihiatrie se extinde. Un singur test ar fi salvat situația

Inaugurare sectie psihiatrie 7904

UPDATE: Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a emis, în urmă cu scurt timp, un comunicat de presă, în care a făcut precizări cu privire la situația de la Secția Psihiatrie a Spitalului Roman. Conform DSP Neamț, până în prezent au fost testați:

Pacienții declarați negativ sunt supravegheați clinic și epidemiologic14 zile de la ultimul contact presupus infectant în secția de psihiatrie. În funcție de evoluția focarului se va continua activitatea de supraveghere și limitare a infecției cu COVID-19.

comunicat DSP Neamț

ȘTIREA INIȚIALĂ: Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus de la Secția Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman ar fi ajuns la 19: doi angajați și 17 pacienți. Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, dar vor rămâne la Spitalul Județean până ce două teste consecutive la COVID-19 vor fi negative. La acest moment, autoritățile susțin că pot ține sub control focarul din Secția Psihiatrie datorită faptului că această secție se află într-un alt corp de clădire, pe strada Speranței. Ancheta epidemiologică este în curs și va mai dura câteva zile. Nu este exclus, așadar, ca numărul persoanelor infectate să crească, pe măsură ce vin rezultatele testelor colectate. 

De această anchetă epidemiologică se ocupă doamna doctor Lidia Melinte, medic specialist și angajat al Spitalului Roman. Pacienții care au fost depistați pozitiv la COVID-19 au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență Neamț, iar cei care sunt negativ au rămas pe secție. La acest moment, secția este închisă. Ancheta epidemiologică nu s-a încheiat și nici mâine nu va fi gata, este un volum mare de muncă.

Radu Firăstrău, director Direcția de Sănătate Publică Neamț

Totul a pornit de la o pacientă care a fost internată la începutul lunii mai și care, la patru zile de la internare, a început să manifeste simptome specifice îmbolnăvirii cu coronavirus. Abia atunci s-a decis testarea pacientei, în condițiile în care reprezentanții Spitalului Roman au susținut că, odată ce au un aparat PCR funcțional (adică din 25 aprilie), testează orice pacient care se internează.

Acest test, dacă ar fi fost făcut la internare, ar fi salvat situația și nu i-ar fi expus pe ceilalți pacienți și personalul medical la coronavirus. Însă nu există o procedură unitară cu privire la internarea pacienților in spitale non-covid pentru că “fiecare unitate a stabilit proceduri în funcție de specific: mărime, spații disponibile etc.”, după cum explică directorul Firăstrău.  Altfel spus, Spitalul Roman nu e obligat să testeze pacienții la internare, dacă nu au simptome, dar testarea ar ajuta pentru izolarea din timp a pacienților pozitivi. 

Exit mobile version