Miercuri, 15 iulie, a avut loc la Iași lansarea raportului „Moldova accesibilă. Analiza fluxurilor de persoane și de trafic rutier din regiune”, eveniment cu care Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a încheiat proiectul „Adoptă un Drum în Moldova”, o inițiativă de monitorizare a drumurilor județene din regiune, aflate în lucru sau în proceduri de atribuire a contractelor de proiectare și execuție.
În deschiderea evenimentului, Dan Radu, managerul de proiect, a evidențiat că „Adoptă un Drum în Moldova” a fost inițiat, în ianuarie 2020, plecând de la faptul că este nevoie de mai multă angajare civică pentru a pune presiune pe autoritățile responsabile de infrastructura rutieră, dar și ca urmare a necesității unei comunicări adecvate din partea decidenților.
Ideea a fost de a crea o hartă interactivă a drumurilor în lucru din regiunea Moldovei pentru a acoperi, astfel, proasta comunicare a autorităților în această privință. Iar scopul major al proiectului a fost să informeze publicul despre ceea ce se întâmplă cu banii publici alocați pentru drumuri. Cu ajutorul voluntarilor din cele opt județe ale Moldovei am reușit să monitorizăm aproape 100 de obiective. Voluntarii au mers pe teren, au făcut fotografii și filme care pot fi accesate în harta interactivă care se găsește pe site-ul adoptadrummoldova.ro”, a spus Dan Radu, care a subliniat că asociația intenționează să continue acest proiect, obiectivul următor fiind crearea de presiune publică pentru a se realiza asfaltarea a cât mai multe drumuri din Moldova. – Dan Radu, manager proiect „Adoptă un drum în Moldova”
Pe lângă harta interactivă a drumurilor în lucru, proiectul are ca rezultat și documentul „Moldova accesibilă. Analiza fluxurilor de persoane și de trafic rutier din regiune”, realizat de George Țurcănașu, doctor în geografie, în colaborare cu Lucian Roșu, Mihai Eva și Adrian Covăsnianu. Raportul folosește date științifice riguroase și analizează accesibilitatea rutieră și competitivitatea regională, accesabilitatea rutieră și coeziunea teritorială, sistemul rutier regional și cea mai eficientă cale rutieră rapidă a moldovenilor către vest.
„Ne-am propus o analiză a modului în care deficiențele infrastructurii de transport se reflectă în creșterea diferențelor de dezvoltare dintre zonele mai accesibile din partea occidentală a României și ceea ce întâmplă, din păcate, în Moldova, dar și în alte zone din România extracarpatică”, a spus George Țurcănașu, autorul lucrării, care poate fi găsită integral la adresa https://adoptadrummoldova.ro/raport-prioritati-dezvoltare/.
Raportul va ajunge la toți factorii de decizie care sunt responsabili de infrastructura rutieră a regiunii pentru că, potrivit realizatorilor proiectului, este un document care ar trebui să stea la baza strategiei de dezvoltare a Moldovei din următorii ani.
Proiectul „Adoptă un Drum în Moldova” (adoptadrummoldova.ro) a fost derulat de asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro).