După dezamăgirea pe care au avut-o dascălii cu privire la mărirea salarială, care ar fi trebuit aplicată, conform legii, de la 1 septembrie 2020, dezamăgirea din partea sindicatelor care s-au rezumat doar la a face apeluri publice la adresa guvernului, acum trag speranțe că vor primi stimulent pentru riscul la care se expun pe perioada pandemiei. De la începerea anului școlar, au crescut cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus atât în rândul elevilor, studenților, cât și al cadrelor didactice, fiind expuși mai ales cei care suferă și de alte afecțiuni.
Camera Deputaților a adoptat marți, 13 octombrie, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învățământ. Astfel, lunar, personalul didactic ar primi 2000 de lei, iar personalul didactic auxiliar și nedidactic, 1500 de lei. Personalul din școli ar beneficia de acest stimulent de risc în perioada desfășurării cursurilor în starea de alertă sau de urgență.
Președintele României a declarat, într-o conferință de presă, că este convins că dascălii merită acest stimulent, însă nu se știe dacă se vor găsi fondurile necesare. Un fel de ,, N-are tata, că ți-ar da!”.
…evident că merită. Întrebarea care se pune este dacă în această etapă, momentan, se poate. Dar de meritat, merită sprijinit și personalul medical, dascălii. Aici este vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune și care ne pregătesc pentru viitorul nostru. Dar dorința de a stimula activitatea lor este o parte și este dorința mea să facem aceste lucruri, însă putința se măsoară, din nefericire, și în bani, iar în situația unei contracții economice banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit“.-Klaus Iohannis-președintele României
Proiectul de lege a fost depus de către social-dermocrați, iar liberalii au considerat că este o măsură populistă. Votul final pentru acest proiect urmează să fie dat în ședința de miercuri, 14 octombrie.