Ziua de 14 octombrie 2020…o zi de mare sărbătoare! Zi în care mă gândesc la faptul că a trecut o lună de la începerea cursurilor din acest an școlar. După șase luni de zile, întâlnirea cu elevii și colegii a fost foarte plăcută. Însă măsurile de siguranță ne-au împiedicat să ne strângem în brațe, să ne mângâiem elevii, iar încurajările și gândurile de bine s-au ivit doar din privirile pline de speranță de deasupra măștilor.
A trecut doar o lună de zile și scenariile din școli se schimbă de la o zi la alta. Cei care încă mai merg după Scenariul verde se consideră norocoși fiindcă legătura directă cu elevii nu se poate compara cu orele online.
Profesorii și elevii au învățat cum să se descurce și în scenariul roșu, însă, aici intervine o problemă pe care autoritățile o cunosc foarte bine-problema lipsei de laptopuri sau tablete conectate la internet. Încă din aprilie s-au cerut, în repetate rânduri, statistici, tabele cu elevii care nu dețin aparatura necesară pentru a învăța online. Dacă în mediul urban, situația este una mai bună, în zonele rurale elevii au reușit să se conecteze cu ajutorul unui telefon, care, uneori era împrumutat de la rude sau prieteni. Minunat! Măcar au reușit să facă ceva! Dar autoritățile, de 6 luni de zile, au promis că toți elevii vor primi tablete conectate la internet până la începutul anului școlar. Bineînțeles, nu s-a menționat care an școlar…Dacă sunt elevi care au primit tablete de la Guvern sau de la autoritățile locale, atunci aceștia se pot considera norocoși deoarece sunt mii de elevi care speră să învețe la școală, față în față, numai pentru că în online nu ar avea cu ce să se descurce.
Cu toate acestea, toți ne adaptăm din mers și sperăm că nu vom fi afectați de pandemie. Școala nu mai este la fel, lumea nu mai este la fel, gălăgioșii din pauze ne lipsesc, iar zâmbetele, uneori amare, se ascund sub maști. Școala miroase a spital, dascălii o fac pe-a cadrele medicale măsurând în fiecare dimineață temperatura elevilor, pauzele nu mai sunt pentru socializare. Cu toate acestea, speranța moare ultima…războiul nu este pierdut…elevii trebuie îndrumați mai departe, indiferent de neajunsurile din sistem, asta e menirea cadrului didactic. Probabil, ultimul care va rezista, va trage cortina peste tot ce a însemnat ȘCOALA înainte de pandemie.