Biserica “Armenească” Pogorârea Sfântului Duh

4.0
  1. De interes public
  2. »
  3. Culte
  4. » Biserica “Armenească” Pogorârea Sfântului Duh
Adresa:
Strada Veronica Micle, nr. 13, cartierul Roman Mușat, Roman
Descriere:

Lăcașul de cult a fost construit la 1609, ctitorul principal fiind un anume boier Agopșa, într-o perioadă în care Romanul însemna acasă pentru o comunitate importantă de armeni. Prima biserică atestată documentar, cea de la 1609, a fost construită în formă de navă, dar istoricii de la acea vreme spun că armenii erau la Roman încă de la începutul anilor 1300 și că, de fapt, prima biserică armenească din  aceste locuri a fost din lemn, fiind cumpărată de la sași la 1335.

Armenii au ridicat biserica de piatră și cărămidă de la 1609. La 1830, armenii înfrumusețează biserica cu icoane și cu actuala catapeteasmă, inclusiv icoana Maicii Domnului, care se ridică de la masa din altar. La scurt timp, adică în perioada 1864 – 1868, biserica a suferit ample lucrări de consolidare și extindere, în urma cărora a căpătat actuala formă de cruce. Boierii armeni Simionescu și Solomon au vrut să facă din Biserica Armenească o bijuterie arhitecturală și au reușit. Odată cu construirea turnului-clopotniță, clădirea a devenit una dintre cele mai înalte din Roman, la concurență cu turnul Episcopiei. Ctitorii l-au însărcinat cu modernizarea bisericii pe arhitectul german Johann Brandel, cel care a fost angajat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru construirea palatului de la Ruginoasa.

La 1910, Primăria Roman a cumpărat un ceas mecanic din Austria și l-a montat pe turnul-clopotniță. A fost o acțiune de interes comun, fiindcă pe atunci nu avea toată lumea ceas, iar clădirile nu erau înalte, deci turnul bisericii era un punct important în oraș, fiind, aici, în zona centrală.

În perioada comunismul biserica a fost închisă și așa a rămas zeci de ani. După cutremurul din 1977, reprezentanții de la acea vreme a Episcopiei Romanuui s-au gândit că nu pot lăsa o clădire așa frumoasă să se deterioreze. Au luat legătura cu reprezentanții armenilor și au propus preluarea bisericii. Acordul a fost semnat în anul 1980, dar sub pretextul că se va face aici un depozit de carte, nu că se va sluji, comuniștii nu ar fi permis așa ceva. După ce a fost semnat acordul, în anul 1980, au fost demarate lucrări de consolidare. Prima slujbă s-a ținut după 1990, când am fost repartizat aici. Inițial, biserica Armenească a avut rolul de paraclis de slujire și practică liturgică pentru elevii de la seminar.

Următoarele lucrări la acest imobil s-au făcut în perioada 1997 – 1998 și, mai târziu, în 2009, când s-a reabilitat fațada și s-a pus foiță de aur pe catapeteasmă și picturile murale. În plus, s-au făcut injecții cu lapte de ciment în anumite fisuri. Spre surprinderea tuturor, în fisuri a intrat o cantitate cu mult mai mică de compoziție decât s-au așteptat specialiștii, semn că întreaga construcție era mult mai solidă decât estimările. Tot atunci, Ministerul Culturii a recomandat ca biserica să aibă o culoare cărămizie, așa cum era în vechime. Până în 2014, în biserică au fost și mai multe icoane vechi, din jurul anilor 1800 (cea mai veche fiind de la 1797). Cele 22 de icoane au fost luate de Arhiepiscopia Armenilor din România și duse la București, unde au fost expuse la sediul Arhiepiscopiei. Acum, pereții au fost împodobiți cu alte icoane, pictate de un artist local.

Categorie:
Galerie foto:

(function($) { "use strict"; $(function() { if (1==2) var x = 1; else if ($('#addresses-tab').length) w2dc_show_tab($('.w2dc-listing-tabs a[data-tab="#addresses-tab"]')); else if ($('#contact-tab').length) w2dc_show_tab($('.w2dc-listing-tabs a[data-tab="#contact-tab"]')); else if ($('#videos-tab').length) w2dc_show_tab($('.w2dc-listing-tabs a[data-tab="#videos-tab"]')); else if ($('#comments-tab').length) w2dc_show_tab($('.w2dc-listing-tabs a[data-tab="#comments-tab"]')); else if ($('#field-group-tab-4').length) w2dc_show_tab($('.w2dc-listing-tabs a[data-tab="#field-group-tab-4"]')); }); })(jQuery);

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Subiectul

Mesaj

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult