Primarul municipiului Roman a prezentat miercuri, 4 mai, raportul la patru ani de mandat ca șef al administrației publice locale. Am extras cele mai importante declarații ale lui Laurențiu Leoreanu și cele mai relevante informații ale acestor ani; prima parte a rezumatului acestui raport o regăsiți aici, iar a doua (și ultima parte) o regăsiți mai jos.
Romanul, oraș verde
În anul 2012, Municipiul Roman a participat la cele două campanii de colectare a deșeurilor electrice și electronice, realizate în parteneriat cu Asociaţia – ROREC, sub sloganul Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!, în cadrul cărora au fost colectate şi predate spre reciclare 8.709 kg de deșeuri electronice. Acțiune ecologice fost apreciate în mai multe rânduri la nivel național: în cadrul primei ediții a competiţiei naţionale Oraşul reciclării, din anul 2013, organizată de către EcoRom Ambalaje Bucureşti, municipiul Roman a primit premiul de excelență la categoria Linia întâi, în cadrul ediţiei a II-a(2014) a fost răsplătit prin obţinerea titlului de “Luptător”, iar la ediţia a III-a(2015) orașul nostru a primit premiul special pentru implicarea în acţiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală.
Tot în 2012, la campania Let’s Do It, Romania!, 450 de voluntari au colectat peste 400 de saci cu deşeuri municipale, iar la cea de-a treia campanie Let’s Do It, Romania!, în anul 2013, 550 de voluntari au colectat peste 300 de saci cu deşeuri municipale. În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, în anul 2014, Primăria Municipiului Roman, în parteneriat cu SC Odlo SRL, a efectuat salubrizarea malului stâng al râului Moldova prin acţiunea de voluntariat a angajaţilor acestui agent economic.
Cu proiectul EcoPatrula Şcolară, municipiul Roman a fost nominalizat în calitate de finalist la Gala Naţională a Voluntarilor – 2013, pentru al III-lea an consecutiv şi a câştigat pentru prima dată marele premiu la secţiunea proiectul de voluntariat al anului în domeniul protecţiei mediului şi animalelor.
În anul 2014, două acţiuni pe care le-am iniţiat în primul mandat de primar, desfăşurate anual în perioada martie-aprilie, au ajuns la ediţiile cu numărul cinci: Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi! şi Luna pădurii. În anul amintit, în zona Ştrand Roman – dig râu Moldova, drumul Județean 207A, pod CFR peste râul Moldova, digul râului Siret, aliniamente stradale, în incinta instituţiilor de învăţământ şi a părculeţelor, au fost plantaţi 10.000 puieţi. În anii anteriori, în cadrul campaniei Luna pădurii 2012 s-a reamenajat plantaţia din spatele căminului Colegiului Tehnic Miron Costin, din zona Anton Pann, şi s-a realizat o perdea de protecţie la Casa Bunicilor, unde au fost plantaţi 450 puieţi, iar în cadrul campaniei din anul 2013 s-a realizat plantarea de puieți în zona Ştrandului municipal și a cartierului ANL II Vasile Lupu, în incinta instituţiilor de învăţământ şi s-a refăcut plantaţia din zona căminului Colegiului Tehnic Miron Costin, fiind plantaţi peste 1000 de puieţi. Prin forțe proprii s-a efectuat întreținerea altor zone, unde au fost plantați 1.600 de arbori din speciile mesteacăn, paltin, frasin, tei, molid, magnolia, pe următoarele aliniamente stradale: Ștefan cel Mare, B-dul Republicii, Alexandru cel Bun, Smirodava, Ecaterina Teodoroiu, Mihai Viteazu, Roman Mușat, Eternității, Victor Hugo, Sucedava, Bogdan Dragoș. Acţiuni de plantare au fost realizate în anul 2014 și în parteneriat cu Mix Music Evo în Parcul municipal Roman sub sloganul Artiştii spun VERDE pentru România.
În primăvara anului 2015, au fost plantați 500 tei, 154 thuya, 300 paltini, 90 castani, 300 frasini, 110 sălcii pe: B-dul Republicii, străzile Anton Pann, Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Chimiei, Sucedava, Victor Hugo, Alexandru cel Bun, Eternității, Aleea Revoluției, Vlad Țepeș, aliniamentul la E85, în Ștrand. În zona Podul de Fier – malul stâng al râului Moldova, printr-un proiect al Administraţiei Fondului pentru Mediu (“Îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate”), pe o suprafaţă de un hectar, s-au plantat 5.000 de puieţi de salcâm.
Florile de vară şi o parte din cele de toamnă, începând cu anul 2014, au fost produse în sera Primăriei, obiectiv care prin punerea în funcţiune a redus o parte din cheltuielile cu achiziţionarea materialului floricol. În primăvara anului 2014 s-au plantat 25.000 fire de pansele, în vară 12.000 de flori anuale, iar în toamnă 9.000 de fire de crizanteme. În anul 2015, s-a produs materialul floricol cu care au fost ornate diverse zone din oraș, fiind produse 32.000 de fire de pansele, petunia, begonia, muscățel, crizanteme.
În anul 2015, municipiul Roman a câștigat concursul de selecție și a fost inclus în cadrul proiectului “Orașe Verzi – Regiuni Verzi”(Green Cities – Green Regions), implementat, în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2017, de Fundaţia TERRA Mileniul III împreună cu partenerii săi – Asociaţia Municipiilor din România(AMR) şi Rețeaua R20 – Regiuni pentru Acțiune Climatică din Elveţia și cofinanțat printr-un grant din partea Elveției.
La invitația Comisiei Europene am participat la prima ceremonie comună a Convenției Primarilor și a Inițiativei Adaptarea Primarilor, împreună cu city-managerul Ovidiu Bojescu. Evenimentul de pe 15 octombrie 2015, de la Bruxelles, organizat la nivel înalt de Miguel Arias Cañete, membru al Comisiei Europene, responsabil cu schimbări climatice și energie, a recunoscut contribuția esențială și angajamentul orașelor la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Ceremonia a marcat lansarea unui nou Pact al primarilor care a stabilit un nou obiectiv, de reducere cu cel puțin 40% a emisiilor de CO2 până în 2030, și a stabilit pilonii de atenuare cât și de adaptare prin integrarea Pactului primarilor la mișcarea Adaptarea primarilor.
Viața social-culturală
Pentru o informare cât mai promptă a cetățenilor cu privire la activitățile, evenimentele și deciziile administrației publice locale, în luna decembrie 2014 a fost lansată în rețeaua de socializare Facebook, pagina oficială a Primăriei Municipiului Roman.
Zilele Municipiului Roman reprezintă o manifestare care anul acesta se va afla la a șaptea ediție. În fiecare an, anumite evenimente, precum Gala Excelenței sau Gala Educației, au fost organizate pentru a-i premia pe romașcanii care s-au remarcat în viața comunității.
Cu sprijinul celor opt licee romaşcane şi al unui echipaj format din trei elevi de la şcolile gimnaziale se organizează spectacolul – concurs „De la Dragobete la Sărbătoarea Rusaliilor – Tradiţie şi legendă la Români”, care are ca obiectiv însușirea de către tineri a informaţiilor legate de tradiţie, istorie, cultură şi religie începând cu Dragobetele şi încheind cu Rusaliile.
Trofeul Roman Vodă Mușat la handbal feminin a ajuns în anul 2015 la a VIII-a ediție. Cu excepția anului 2015, în edițiile din 2012, 2013 și 2014, HCM Roman a fost cîștigătoarea turneului.
Elevii din instituţiile de învăţământ participă annual la parada măştilor şi costumelor populare cu prilejul Carnavalului de Crăciun, iar pe 24 decembrie Caleaşca lui Moş Crăciun le aduce daruri copiilor romaşcani din toate cartierele. Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Roman Metropolitan” include o paradă de măşti şi costume tradiționale și prezintă tradiţiile de Crăciun şi de Anul Nou din municipiu şi zonele rurale învecinate: Colindul, Steaua, Pluguşorul, Capra, Ursul, Căiuţii. Încă de la primul an de mandat ca primar, împreună cu romaşcanii am sărbătorit trecerea dintre ani cu şampanie şi bucate tradiţionale româneşti, oferite de autorităţile publice locale romaşcane, dar și cu spectacole inedite de muzică.
Ținând cont de succesul înregistrat în anul 2011 de prima ediție a proiectului Școala de Vară, în anul 2012, în perioada vacanței de vară, am organizat la Casa de Cultură, timp de două luni, activități alternative de petrecere a timpului liber pentru elevi în colaborare cu Clubul Copiilor Roman. În cadrul aceluiași proiect, s-a desfășurat, în a doua ediție, și un program susținut de pregătire pentru bacalaureat pentru absolvenții de liceu care au înregistrat primul lor eșec la examenul de maturitate.
Evenimentul „Sergiu Celibidache din nou acasă” s-a desfășurat la Roman pe 28 iunie 2012 cu prilejul celebrării a 100 de ani de la nașterea sa și a anului declarat de UNESCO Anul Celibidache.
Festivalul toamnei la Roman organizat de Zahăr Mărgăritar, Primăria Roman și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, în perioada 4–6 octombrie 2013, a constituit o manifestare amplă de obiceiuri și tradiții culinare naționale și internaționale, cu demonstrații de artă culinară, prezentări de rețete vechi, parada somelierilor și standuri tradiționale și internaționale la care au fost prezenți invitați din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Turcia, Bulgaria, Israel, Grecia, Palestina, Ucraina, Japonia.
Publicul romașcan cinefil a avut prilejul pe 9 noiembrie 2013 să vizioneze, în premieră în România, filmul ”Vento di Sicilia” (regizor Carlo Fusco). Un alt eveniment care a încântat publicul meloman romașcan l-a constituit spectacolul ”Pianul Călător”, susținut de pianistul Horia Mihail.
În anul 2014 au mai avut loc și următoarele evenimente: inaugurarea unității de producție a TRW România la Roman; donație cu aparatură medicală în valoare de 15.000 de euro, necesară pentru prevenirea mortalității infantile acordată de Organizația Salvați Copiii România Secțiilor de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Municipal de Urgență Roman, în cadrul proiectului “Fiecare Copil Contează”; Campionatul Național de Minifotbal la Roman; campania ”Te ajut să înveți”, care a avut ca obiectiv sprijinirea cu rechizite, respectiv 130 de ghiozdane complet echipate pentru copiii cu situații materiale dificile; inaugurarea microhidrocentralei; sfinţirea Troiţei dedicată martirilor regimului comunist, în memoria victimelor luptei anticomuniste, monument ridicat de Georgeta-Florentina, Radu-Ioan şi Șerban Ursu.
Anul 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război și anul Comemorării Genocidului Armenilor, iar administrația locală a organizat sau a sprijinit mai multe acțiuni dedicate veteranilor și armenilor. Un moment important l-a constituit, în anul 2015, Festivitatea de înmânare a Drapelului de luptă Centrului 83 Mentenanță „EST”. Alte evenimente care au avut loc în anul 2015: turneul de calificare în faza finală a Campionatului European de handbal – echipa națională a României de handbal feminin U19 s-a calificat de pe prima poziție din grupa a treia a preliminariilor CE 2015 la Campionatul European de handbal, ediția 2015, care a avut loc în Spania; turneul final al Cupei României la Minifotbal; turul III Cupa Cupelor EHF și calificarea în optimi a HCM Roman; Campionatul Național de Qwan Ki Do pentru arme tradiționale;
Municipiul Roman și-a îmbogățit posibilitățile de agrement oferite publicului odată cu inaugurarea Complexului Sportiv și de Agrement Moldova, pe parcursul întregului sezon înregistrându-se aproximativ 60.000 de utilizatori. Totalul încasărilor realizate de Serviciul Baze Sportive și de Agrement (Complex Moldova, Sala Sporturilor, Bazin înot, terenuri sportive) la sfârșitul anului 2015 a fost de 860.702 lei. La solicitarea vizitatorilor, Lacul de agrement din Parcul Municipal a fost dotat cu încă două hidrobiciclete și s-a realizat optimizarea programului de funcționare, fapt care a condus la creșterea încasărilor, la finalul anului înregistrându-se încasări de peste 100.000 lei, cu 30 % mai mult decât în anul precedent.
Colaborare și înfrățiri
Înțelegerea de Cooperare cu orașul Sunchang-gun din anul 2013 este primul document care consemnează o relaţie internaţională de colaborare a Municipiului Roman cu o localitate din Orientul Îndepărtat, iar participarea în anul 2015 la Ceremonia de bun venit adresată oraşelor mari şi mici angajate în procesul de tranziţie către o economie verde şi în acţiuni pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, în cadrul iniţiativelor Comisiei Europene – Convenţia Primarilor şi Mayors Adapt, a reprezentat o premieră în reprezentarea municipiului nostru la acest nivel al instituțiilor Uniunii Europene.
În 2012 s-a semnat un Pact de Amiciție între municipiul Roman şi oraşul Dilijan din Armenia. În noiembrie 2012, municipiul Roman a primit vizita unei delegații din orașul israelian Gedera, oraș cu care Primăria municipiului Roman a semnat un document de colaborare internaţională în mai 2011. În 2013 s-a semnat Pactul de amiciție cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova.
În 2014, o delegație din Republica Moldova, formată din oficialități din orașele Chișinău, Căușeni și Ștefan Vodă a participat la trainingul de informare ”Împreună în Europa – accesare de fonduri europene, derularea acestora și punerea în aplicare” ce s-a desfășurat la sala de ședințe a Primăriei Roman în perioada 10–12 octombrie.
Reprezentanții Asociației Norvegian Church Aid din Regatul Norvegiei și ai Fundației Pacea din Roman au derulat, în 2015, un proiect pentru sprijinirea acţiunilor de ajutorare a romașcanilor din strada Fabricii.
În 2015, inaugurarea sucursalei Roman a Uniunii Armenilor din România a prilejuit vizita la Roman a delegației Ambasadei Armeniei la București. În același an Romanul a fost vizitat de Excelența Sa Philippe Beke ambasadorul Regatului Belgiei la București, reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse, ai Ambasadei Republicii Kazahstan din București, Excelența Sa Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România.
Strategii și viziune
În anul 2014, Primăria Municipiului Roman, cu sprijinul SC Avensa Consulting SRL, a elaborat „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Roman pentru perioada 2014-2020”, document determinant pentru creșterea pe termen mediu și lung a municipiului Roman. La nivelul municipiului Roman, în anul 2015, au fost elaborate următoarele strategii: Strategia Integrată de Dezvoltare a Municipiului Roman pentru perioada 2014-2027, Strategia Municipiului Roman privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilități publice pentru perioada 2015-2020, Strategia Anticorupție a Municipiului Roman și a unităților subordonate pentru perioada 2015-2020, Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare din Municipiul Roman, Planul Local de Măsuri al Municipiului Roman, pentru implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015 – 2020, Planul de Acțiune privind Energia Durabilă al Municipiului Roman – PAED.
Prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru anul 2016 intenționăm demararea mai multor proiecte noi: Casa Sergiu Celibidache – muzeu și sală de concerte de cameră, Centrul multicultural Unirea cu sală de cinema, Centrul de educație timpurie Smirodava – creșă și grădiniță, Casa Spițerului – grădiniță, Casa Manolescu-Strunga – muzeul personalităților romașcane, dezvoltarea parcului industrial creat cu atragerea unui nou investitor strategic, anveloparea termică a blocurilor, modernizarea iluminatului public utilizând corpuri de iluminat cu consum redus, reabilitarea și modernizarea Parcului Zăvoi și a Parcului Jora, reabilitarea și modernizarea falezei râului Moldova și înființarea unui parc fotovoltaic.
Distincții și premii
În 2013, municipiul Roman a primit Premiul de excelenţă la categoria “Linia Întâi” ca recunoaștere a eforturilor depuse timp de şase luni în colectarea selectivă a 133 de tone de deşeuri de ambalaje, premiul ”Împreună reconstruim România”, conferit de Avangarde PR Agency cu ocazia Galei Premiilor Avangarde, Premiul de Excelență pentru „Cele mai valoroase lucrări de infrastructură” și premiul pentru Proiectul de voluntariat al Anului în domeniul Protecția Mediului și Animalelor – Ecopatrula Școlară a Primăriei Municipiului Roman.
În 2014, municipiul Roman a cucerit titlul de Luptător și s-a făcut remarcat pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, în jumătate de an fiind colectate selectiv peste 120.000 de kilograme de deșeuri; a primit ”Premiul de excelenţă pentru activitatea în Primării” pentru unul din cele mai curajoase proiecte ale unei administraţii locale – microhidrocentrala.
Pe parcursul anului 2015, primarul Leoreanu a primit distincția „Diplomă de recunoștință a meritelor și binecuvântare” din partea Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, prin intermediul Nunțiului Apostolic la București, Excelenţa Sa Javier-Francisco Lozano (Ambasadorul Statului Vatican la București); ”Ordinul Melchisedec, clasa întâi”, oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului; Medalia de bronz, în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, emisă de către Secretariatul de Stat al Vaticanului și conferită de Nunțiatura Apostolică din România, cu ocazia împlinirii celor 25 de ani de la redeschiderea Provinciei „Fraților Minori Conventuali” din România.
Tot în 2015, municipiul Roman a primit „Premiul de excelență pentru cele mai importante şi inovative proiecte de investiții în infrastructură” pentru proiectul „Complexul Sportiv și de Agrement Moldova” și „Premiul Special pentru implicarea în acţiuni de conștientizare a populației” prin campanii de informare și promovare în presa locală în cadrul „bătăliei” pentru titlul de Orașul Reciclării, ediţia a III-a.
”Mulţumesc tuturor celor care au susţinut activitățile și proiectele iniţiate, instituţiilor care și-au oferit sprijinul și dumneavoastră cetățenilor, care mi-ați semnalat nevoile comunităţii sau care ați venit cu propuneri constructive. Vă asigur că în activitatea mea de primar mi-am pus toată credinţa, toată energia şi capacitatea de a face ceea ce este mai bine pentru oraşul nostru, al romaşcanilor”, a declarat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
*acest articol este un advertorial