Site icon inRoman.ro

Care sunt infracțiunile și contravențiile electorale

votare

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț anunță, în cadrul unui comunicat, care sunt infracțiunile electorale și contravențiile:

Conform Codului Penal, aducem la cunoştinţa tuturor cetăţenilor, că sunt infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoarea următoarele fapte:

Coruperea alegătorilor: Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Frauda la vot: Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015, iar printre acestea se numără și:

Exit mobile version