Despre importanța educației se vorbește mereu în șabloane și puțini sunt pașii care se fac concret pentru mai binele acestui domeniu. La nivel local, autoritățile au obligația de a investi în rețeaua școlară, pentru ca elevii și profesorii să aibă parte de condiții decente la cursuri.
La Secuieni, autoritățile locale au luat în serios atât nevoia de spații decente, cât și posibilitatea de a obține bani nerambursabili, adică să facă investiții fără a cheltui fonduri din bugetul local. Unul dintre proiectele care se va realiza în domeniul educației este ”Reablitarea și modernizarea Școlii Secuieni, structura Butnărești”. La școala din Butnărești se ajunge pe un drum cu multe curbe și cu câteva gropi, iar clădirea pare, la o primă vedere, îngrijită și cochetă. Însă profesorii care predau acolo și autoritățile spun că imobilul, construit la începutul anilor ‘70, are nevoie cât mai urgent de reabilitare. Proiectul, pentru care s-a aprobat o finanțare de 2.738.915 lei, inclusiv TVA, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), va însemna că cei aproape 200 de copii care merg la școala din Butnărești vor avea un loc mai sigur și mai modern în care să învețe. Lucrările se dorește a se termina în cel mult un an de la data începerii lor, dar până acolo este nevoie ca lucrarea să fie scoasă la licitație. ”Contractul este la semnat. Fiind un proiect finanțat prin PNDL, avem și noi, autoritățile locale, o parte de cofinanțare: 153.911 lei. Este un efort bugetar foarte mic comparativ cu ceea ce se va face”, spune primarul Vasile Ivancea.
O altă investiție în educație va prinde formă chiar în fața Primăriei din comună. Este vorba despre construirea unei grădinițe cu program normal. ”Această investiție este acoperită 100% din bani europeni, noi am depus proiectul la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și am avut bucuria de a primi finanțare. Va fi o grădiniță cu două săli de grupă, cu un circuit bine stabilit, toalete, tot ce trebuie”, precizează primarul din Secuieni. Arată spre schița proiectului – din care se vede câte încăperi va avea grădinița –, ”să nu creadă careva că facem doar un hol și două camere”. Proiectul este în valoare de 464.548 de euro, adică aproximativ 2.000.000 de lei. Mapa cu documente, care a însoțit cererea de finanțare către AFIR, valoarează în jur de 100.000 de lei și conține tot felul de planuri, schițe, avize, autorizații, hotărâri ale Consiliului Local Secuieni și alte acte necesare. ”În cazul acesta ne recuperăm investiția, toate acestea reprezintă cheltuieli eligibile. Dar nu la fiecare proiect este așa”, explică Vasile Ivancea.
Pe lângă cele aproape 5.000.000 de lei atrase recent pentru educație, la Secuieni funcționează un after school de care se bucură peste 300 de copii. Nu vin toți odată, ci câte o grupă pe zi, astfel că fiecare elev, o dată la câteva săptămâni, în loc să meargă de la școală acasă, vine la after school, ia masa, își face temele și apoi are voie la calculator până se termină programul. Copiii sunt supravegheați de cadre didactice, iar părinții stau fără griji. Toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul local și administrația locală a găsit varianta grupelor pentru ca fiecare copil să fie inclus în program.
Dar educația nu este singura preocupare. O altă investiție realizată cu fonduri nerambursabile va însemna extinderea rețelei de apă și a rețelei de canalizare între satele Secuieni și Secuienii Noi, pe o lungime de 3,6 kilometri. Se vor cheltui 1.499.000 de euro pentru această investiție și autoritățile locale speră să rezolve problema apei. ”Apa în zonă nu este bună, din cauza solului humos. Are foarte multe impurități și nu poate fi folosită. Am făcut acest proiect pentru că avem puțuri de captare mai departe și trebuia să aducem cumva apa oamenilor”. Această investiție cu fonduri obținute în cadrul PNDL va fi completată cu o altă investiție, de aproximativ 500.000 de lei, de branșare a cetățenilor la rețea; 139 de familii vor beneficia de branșare în cadrul proiectului Primăriei Secuieni, iar lucrările vor începe în câteva luni.