Site icon inRoman.ro

Cezar Petrescu veghează la Stejaru

dezvelire bust Cezar Petrescu 3

Ulița pe care locuiesc, ca și școala veche din sat, poartă numele scriitorului. În toate biografiile lui Cezar Petrescu este consemnată trecerea prin satul Golani sau Avereștii de Jos, cum s-a mai numit satul Stejaru de-a lungul timpului (…) Cărțile, manuscrisele și pozele dăruite școlii ce-i poartă numele au dispărut. Legenda locală a rămas și se cerea verificată și confirmată.”

„Pe urmele lui Cezar Petrescu”, de Cristiana Bortaș

Bustul lui Cezar Petrescu se ridică în curtea Școlii Gimnaziale din satul Stejaru (care poartă numele scriitorului), comuna Ion Creangă. După 16 ani de la ideea inițiatorilor, lucrarea a fost terminată și dezvelirea bustului s-a făcut în ziua de 1 decembrie, ziua națională a României și, totodată, ziua de naștere a scriitorului. În aceeași zi și în același cadru a avut loc și lansarea volumului „Pe urmele lui Cezar Petrescu”, semnat de jurnalista Cristiana Bortaș.

După ce serviciul religios a fost oficiat de un grup de preoți, protopopul Dragoș Munteanu a vorbit despre multiplele semnificații ale zilei.

Momentul acesta este un moment al bucuriei, cu toate că suntem în postul Crăciunului și suntem datori ca fiecare dintre noi, mai ales preoții, să facem lucrurile cu chibzuință. Avem dezlegare, dăm dezlegare tuturor să facă uz de ceva ce nu prea flosmi în restul anului, patriotism, dragostea față de țară și față de popor. Îi felicităm pe cei care au făcut aducere aminte, în această zi, nu numai de unire, ci și de omul decultură Cezar Petrescu. Un om de cultră care a marcat timpul său, o cărămidă vie la temelia României”, a spus preotul Dragoș Munteanu, protopop al Romanului.

Discursurile oficialităților s-au interpus cu poezii și cântece patriotice interpretate de preșcolari și elevi ai Școlii Stejaru. Realizatorul bustului, sculptorul Florin Zaharescu, a povestit că a lucrat ușor în acest caz, pentru că există multe fotgrafii ale lui Cezar Petrescu și pentru că a sculptat un ”chip expresiv”.

Autoarea cărții a vorbit cu emoție și, pe alocuri, cu lacrimi. Cristiana Bortaș a mulțumit familiei și colaboratorilor pentru sprijin.

Azi avem nevoie, în mod special, să fie sărbătoare; să chemăm toți prietenii, rudele, neamurile copilașii cărora le dedic această carte, cu voia și cu susținerea domnului primar Prichici, care a înțeles că acestor copii, tinerilor din comună le dăm un mesaj de a fi mândri și încrezători; poate reușim să-I aducem acasă și pe cei care au încercat, pe căi străine, să fie tot români și să trăiască mai bine. Și la noi acasă poate fi frumos și bine. Și nu în ultimul rând, dedic cartea celor care, de jur împrejur, ne-au primit acum zece ani… și, pentru că din doi, am rămas unul, îi mulțumesc soțului meu că mi-a dat puterea să termin ce am început”, a afirmat Cristiana Bortaș.

Au mai luat cuvântul primarul comunei Ion Creangă – Petrică Prichici, preotul paroh al bisericii ”Sfinții Împărați  Constantin și Elena” din Stejaru – Tiberiu Roșu.

dezvelire bust Cezar Petrescu 3
Exit mobile version