Site icon inRoman.ro

Formulare noi pentru dosarele copiilor cu handicap. Ce alte modificări sunt valabile din acest an

copil handicap dizabilitati

Hispanic boy in wheelchair

Părinții copiilor cu dizabilități trebuie să știe că din acest an încadrarea în grad de handicap a acestora se face în baza unor formulare noi, legislația în domeniu suferind o serie de modificări. Astfel, prin ordinul nr.1306/1883/2016, care  a fost publicat în  Monitorul  Oficial la sfârșitul lunii decembrie, au fost aprobate noi criterii de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap. Odată cu aceste reglementari legislative au fost modificate şi unele formularele tip: fişa de evaluare psihologică, fişa medicală sintetică, fişa psihopedagogică (înlocuind traseul educaţional) şi anexa anchetei sociale –factori de mediu (document nou introdus). Formularele valabile sunt certificatul medical tip A5  şi ancheta socială. Pentru  cazurile copiilor cu dizabilităţi ale căror dosare au fost planificate pentru reevaluare în cursul lunii ianuarie 2017 sau urmează să se prezinte pentru încadrare în grad de handicap la Serviciul de evaluare complexă și au completat vechile formulare, este necesară refacerea dosarelor prin completarea pe noile formulare, deoarece nu se  pot primi vechile formulare.

De aceea, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să intre cât mai repede în posesia noilor tipizate. Acestea pot fi obținute  de la primăriile de domiciliu, de la sediul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț sau pot fi descarcate de pe site-ul institutiei, la secțiunea „anunțuri“: https://www.cjneamt.ro/dgaspcneamt/Anunuri/Forms/AllItems.aspx.

Alte modificări importante ale legislației referitoare la încadrarea în grad de handicap a copiilor sunt:

Modificarea criteriilor medico-sociale de încadrare în grad de handicap stabilește următoarele grade de handicap:

  1. ușor – 0 lei buget complementar
  2. mediu – 0 lei buget complementar
  3. accentuat – 79 lei buget complementar
  4. grav – 106 lei buget complementar
  5. grav cu asistent personal – 106 lei buget complementar și 969 lei indemnizație însoțitor/salariu asistent personal.

Toți copiii încadrați în grad de handicap, indiferent de grad, primesc până la împlinirea vârstei de 18 ani o alocație lunară de 200 de lei la care se adaugă celelalte drepturi prevăzute de lege.

La sfârșitul anului 2016, în evidențele DGASPC Neamț existau existau 2.230 de copii încadrați în grad de handicap, pe parcursul anului anterior fiind eliberate 325 de certificate noi de încadrare în grad de handicap.

Exit mobile version