Marți dimineață, înRoman.ro a publicat un articol referitor la mai multe spargeri ce au avut loc în noaptea de luni spre marți în oraș. Cum era și firesc, am cerut un punct de vedere de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț. După aproape două ore de la solicitarea telefonică, subinspectorul Elena Bulgărea ne-a spus că nu poate oferi informații oficiale pe motiv că ancheta se află în curs.
În timp ce purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț a adoptat o poziție defensivă, reprezentanții administrației locale au fost mai darnici în a oferi lămuriri pe acest subiect. Dintr-un comunicat de presă, aflăm că primarul Lucian Micu a avut o întâlnire marţi, 11 aprilie, cu conducerile Poliţiei Locale şi Poliţiei Roman, în cadrul căreia s-a stabilit un plan comun de prevenire a actelor antisociale.
„În urma discuţiilor purtate cu conducerea Poliţiei Roman, mi s-a adus la cunoştinţă că au fost identificaţi infractorii care au spart în ultimele zile mai multe autoturisme ale cetăţenilor din municipiu. Este vorba de trei minori, din care doi au vârsta sub 14 ani şi unul are 14 ani, însă acesta din urmă nu are niciun act de identitate. Poliţia Roman va lua măsurile prevăzute de lege în acest caz. Împreună cu Poliţia Roman şi Poliţia Locală am stabilit un plan de măsuri pentru a preveni astfel de fapte”, a declarat primarul municipiului Roman, Lucian Micu.
În municipiul Roman sunt amplasate, în zone cu risc ridicat de infracţionalitate, 50 de camere de supraveghere, dintre care 18 sunt fixe şi 32 sunt mobile. Poliţia Locală monitorizează imaginile de pe camerele de supraveghere şi le eliberează, la cerere, doar organelor de cercetare judiciară, fiind vorba de imagini cu caracter personal. În perioada imediat următoare se intenţionează achiziţionarea a încă două astfel de sisteme. Pentru viitor, viziunea actualei conduceri a Primăriei Roman asupra monitorizării spaţiului public din oraş priveşte organizarea unui compartiment specializat pe acest domeniu, cu angajaţi care să aibă pregătirea necesară pentru a urmări simultan imaginile de pe zecile de camere de supraveghere din oraş.
„Pe parcursul anului 2017, am răspuns prompt la 21 de adrese primite din partea organelor de anchetă judiciară, totalizând 86 de ore de înregistrări video. Împreună cu Poliţia Roman, am efectuat 69 de misiuni comune de monitorizare. Pe linia infracţională – furturi, tâlhării, spargeri – am prins în acest an şase persoane în flagrant, care au fost mai apoi conduse la Poliţia Roman pentru cercetări. Pe linie contravenţională, care este în subordinea Poliţiei Locale, am depistat, cu ajutorul camerelor, 67 de persoane, care au fost sancţionate conform legii. Ca şi exemplu, la începutul anului, în faţa complexului Gulliver, pe camerele de supraveghere am surprins în flagrant patru minori care au smuls geanta unei persoane, au trântit-o la pământ şi au fugit, dar au fost prinse de patrula Poliţiei Locale şi conduse la sediul Poliţiei Roman”, a afirmat Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman.