Un obiectiv pe care administrația locală de la Roman l-a vrut în administrare este acum neglijat de autoritățile locale romașcane. Puntea peste râul Moldova, care face legătura între Roman și Cotu Vameș, a fost construită în urmă cu mai bine de trei decenii, fiind realizată pentru ca locuitorii satelor din zonă să poată face naveta mai ușor spre fabricile din oraș. Tot pentru un acces ușor este folosită și acum puntea: fiind pietonală, poți trece doar pe jos sau bicicleta, așadar eviți traficul auto; iar traseul este mai scurt cu câțiva kilometri.
În 2013, Primăria Roman a cerut acest obiectiv de la Primăria Horia cu promisiunea că se dorește realizarea unui proiect pentru tot malul râului Moldova, proiect adiacent construcției hidrocentralei și prin care faleza să devină loc de promenadă. Obiectivul a fost transferat, dar proiectul nu s-a materializat. În 2015, consilierii locali ai comunei Horia au vrut să ia înapoi în administrare puntea pentru a face investițiile atât de necesare, dar consilierii locali de la Roman s-au opus. Situația s-a tranșat în fața prefectului, care a decis atunci în favoarea Romanului.
Au mai trecut alți doi ani – interval în care, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016, fostul primar Laurențiu Leoreanu a venit în comuna Horia și le-a promis oamenilor că va reface puntea cu sprijinul celui care candida atunci și care acum este primar PNL în Horia, Cristian Baciu. Între timp, starea obiectivului, aflat în administrarea Primăriei Roman, se înrăutățește de la o zi la alta: multe scânduri putrezite, barele de susținere au ruginit și au cedat la îmbinările sudate, cadrele de sub punte nu arată nici acestea bine, pentru că rugina nu iartă nimic, iar scândurile de grosimi diferite îi fac pe oameni să se împiedice des.
Reprezentanții administrației locale romașcane, care au vrut atât de mult să administreze acest obiectiv dau din umeri și recunosc că puntea nu reprezintă o prioritate. Deși pe acolo trec zilnic sute de oameni care lucrează la firmele din Roman, iar un eventual accident nefericit ar însemna tragerea la răspundere a administrației locale. Se vorbește în continuare de amenajarea falezei, un proiect pentru care ne există, la acest moment, nici măcar un cadru legislativ avantajos.
”Noi nu am renunțat încă la acea idee de amenajare a falezei râului Moldova și, odată cu amenajarea falezei avem în plan și această punte pietonală. Mai mult decât atât, la Camera Deputaților va veni un proiect de hotărâre care prevede că, pentru anumite investiții în infrastructură, Apele Române să predea către autoritățile publice locale aceste zone de protecție. În momentul de față Apele Române au refuzat darea în administrare către Consiliul Local pentru realizarea acestei investiții. Dorim să facem o modificare pe cale legislativă în așa fel încât să putem prelua în administrare, pe perioada executării lucrărilor.”
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Puntea este îngrijită acum de o persoană din Cotu Vameș, care preia scândurile de la Primăria Roman, atunci când acestea sunt livrate; când nu are scânduri de la Primărie, Neculai Baciu merge la o fabrică de mobilă și ia bucățile de lemn necesare; el face acest lucru indiferent de ziua săptămânii și nu este plătit de administrația locală, ci este în evidenția Primăriei Horia ca beneficiar al venitului minim garantat. Tot el este cel care strânge mizeria din zona punții, lăsată în urmă de cei mai puțin civilizați.