Site icon inRoman.ro

Consilierii romașcani votează… ce li se servește; legislația, o necunoscută „opțională”

consiliu local CL Roman vot 3313

Consiliul Local Roman pare să fie într-o… vacanță continuă de câteva luni. Aproape că nu există ședință a legislativului local în care să nu fie pe ordinea de zi și un proiect prin care să se modifice sau să se revoce hotărâri anterioare, adoptate de consilierii locali doar cu o ședință sau două înainte.

Nu a făcut excepție nici ședința ordinară a Consiliului Local de miercuri, 30 august. Aleșii romașcanilor au fost nevoiți să reia votul pe o hotărâre adoptată luna trecută. Este vorba despre desemnarea consilierului local Bogdan Andrieș ca delegat într-o vizită în Coreea de Sud. În luna iulie, consilierul a fost votat prin ridicarea mâinii, fapt ce contravine legislației. Situația este la indigo cu votarea cetățenilor de onoare și arată că nici secretarul municipiului și nici comisia juridică formată din consilieri nu a ținut cont de lege în prima fază (vezi aici articolul).

La proiectul cu votul pentru delegarea lui Andrieș în vizita din Coreea, consilierul PSD Constantin Holban a atras atenția că nu este prevăzută abrogarea hotărârii anterioare și că aleșii social-democrați nu votează. Replica celor de la prezidiu (președinte de ședință, secretar al municipiului, primar) a fost că e vorba doar despre o schimbare a modalității de vot. Acest scurt dialog arată că proiectul de hotărâre nu fusese citit cu atenție de nimeni, fiindcă articolul 3 prevedea abrogarea hotărârii de luna trecută. Până la urmă, Lucian Micu a realizat greșeala și i-a spus lui Constantin Holban că este prevăzută și anularea hotărârii inițiale.

Un alt proiect care a fost revotat era referitor la vânzarea unor terenuri care aparțin Primăriei Roman și care vor intra în posesia unor persoane fizice sau juridice. De data aceasta nu a fost nicio greșeală, doar o schimbare de atitudine a consilierilor PSD. Luna trecută, social-democrații nu au votat proiectul și, astfel, acesta a picat, fiind nevoie, pentru aprobare, de majoritate calificată. Miercuri, aceeași consilieri PSD au votat pentru proiect, fără a mai acuza că acesta reprezintă o recompensă pentru alegerile din iunie (vezi declarația inițială aici).

Un al treilea proiect care a fost revotat se referă la concesionarea unui cabinet medical. După o lună de la votul inițial, cineva și-a dat seama că era nevoie de aprobarea unui studiu de oportunitate. Studiu de oportunitate care trebuie întocmit în conformitate cu prevederi legale valabile de acum 10, 15 sau 19 ani!

În cazul stemei și steagului municipiului Roman, primarul a spus că vor exista consecințe pentru că nu s-a ținut cont de legislația în vigoare. Nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele, acolo, dar și în alte situații. Deocamdată, romașcanii atenți văd mai mult dezinteres și lehamite din partea aleșilor locali decât implicare pentru rezolvarea problemelor localității.

Exit mobile version