Omul sfințește locul este o vorbă din bătrâni care se potrivește perfect cu ceea ce s-a întâmplat duminică seară la biserica Sfânta Tereza din Roman, când a fost lansată oficial Fundația Anton Durcovici, în memoria unui om care a lăsat o bogată moștenire spritiuală.
Anton Durcovici a fost episcop romano-catolic de Iași, un cleric preocupat în mod special de educație. A avut de suferit din cauza comuniștilor, iar totul a culminat cu condamnarea sa la închisoare. A murit la Shighet, pe data de 10 decembrie 1951, din cauza bătăilor și a înfometării. În anul 2014, la Iași, a fost beatificat, iar acum este unul dintre sfinții mrtiri ai românilor. În memoria lui a fost înființată o fundație al cărei scop principal este educația.
Ideea este mai veche, de mai bine de zece ani catolicii din zona Moldovei și-au dorit continuarea școlii catolice în zonă. S-a concretizat acum datorită unor oameni inimoși care au înființat fundația, fundație care va înființa școala catolică din zona Moldovei. Vom începe cu o grădiniță. Fundația a fost înregistrată în octombrie 2017. Data de 10 decembrie este reper și am ales-o ca dată oficială, pentru a-l rememora pe episcopul Anton Durcovici. Sala de cateheze din spatele bisericii a fost încredințată Fundației și acum se lucrează la amenajarea acesteia. Va fi o grădiniță cu program prelungit, parte din angajate ne dorim să fie surori, dar va fi o grădiniță deschisă pentru toată lumea.
Dragoș Toma, director Fundația Anton Durcovici
Fundația are în plan să realizeze și alte proiecte educaționale, adresate publicului larg. La evenimentul de duminică au participat sute de romașcani, autorități locale, invitați din diferite domenii, dar și episcopul de Iași, PS Petru Gherghel.
Membrii fondatori sunt pr. Pavel Chelaru, av. Alexandru Iștoc, prof. Liliana Ianău, ec. Gema Miluț, ing. Viorica Spătaru (președintele fundației), prof. Paula-Cristina Comăneanu, ing. Gelu Giurgilă, prof. Ovidiu Albert.
În alte țări europene, școlile catolice pentru preșcolari și elevi sunt recunoscute ca fiind printre cele mai căutate de părinți daorită calității actului educațional.