Curtea de Apel Bacău a decis marți, 20 martie, pedepse mai dure pentru persoanele acuzate de DNA că au fraudat fonduri europene atunci când au modernizat Hotelul Roman. Inițial, Tribunalul Neamț a dat pedepese cu suspendare pentru toți inculpații.
Curtea de Apel Bacău a considerat, însă, că pedepsele trebuie să fie mai dure. Cea mai grea pedeapsă a primit-o managerul hotelului, Nușa Chiriac – aceasta a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. Tot după gratii va ajunge și inginerul Adrian Dorin Bălănescu – acesta a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare.
Cel mai „ieftin” a scăpat patronul Marsat, Vasile Balcan – acesta a primit doi ani de închisoare cu suspendare și are obliația de a executa 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Pe lângă aceste pedepse, inculpații trebuie să dea înapoi și banii fraudați.
Cei trei și firmele lor au fost trimiși în judecată de DNA Bacău în decembrie 2014. Acuzațiile DNA erau următoarele:
- În perioada 2009 – 2011, Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”. Cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
- La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor și pentru a obține finanțarea, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est Piatra Neamț documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect. În același context și la aceeași dată, Nusa Chiriac a mai depus la sediul ADR Nord Est documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora. În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei.
- Pe parcursul executării lucrărilor, Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de Bălănescu Adrian – Dorin, care atestau în mod nereal faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective.