Condamnări cu executare în dosarul privind modernizarea Hotelului Roman

de | 20/03/2018 | Justiție, Local

Curtea de Apel Bacău a decis marți, 20 martie, pedepse mai dure pentru persoanele acuzate de DNA că au fraudat fonduri europene atunci când au modernizat Hotelul Roman. Inițial, Tribunalul Neamț a dat pedepese cu suspendare pentru toți inculpații.

Curtea de Apel Bacău a considerat, însă, că pedepsele trebuie să fie mai dure. Cea mai grea pedeapsă a primit-o managerul hotelului, Nușa Chiriac – aceasta a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. Tot după gratii va ajunge și inginerul Adrian Dorin Bălănescu – acesta a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare.

Cel mai „ieftin” a scăpat patronul Marsat, Vasile Balcan – acesta a primit doi ani de închisoare cu suspendare și are obliația de a executa 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Inculpatul Balcan Vasile va presta 60 zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Roman, județul Neamţ – activităţi de curăţenie şi întreţinere şcoli, grădiniţe şi primărie, precum şi terenurile de sport administrate de Primăria municipiului Roman sau activităţi în folosul căminelor de copii sau bătrâni administrate de Primăria municipiului Roman.” – se arată în soluția pe scurt a hotărârii judecătorești

Pe lângă aceste pedepse, inculpații trebuie să dea înapoi și banii fraudați.

Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin, inculpata Chiriac Lenuța Nușa în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – București, suma de 4.445.735,58 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului. Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin și Balcan Vasile, inculpata Chiriac Lenuța Nușa în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman, iar inculpatul Balcan Vasile în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Marsat SA Roman, să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – București, suma de 488.399,99 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calcula

Cei trei și firmele lor au fost trimiși în judecată de DNA Bacău în decembrie 2014. Acuzațiile DNA erau următoarele:

 • În perioada 2009 – 2011, Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”. Cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
 • La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor și pentru a obține finanțarea, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est Piatra Neamț documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect. În același context și la aceeași dată, Nusa Chiriac a mai depus la sediul ADR Nord Est documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora. În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei.
 • Pe parcursul executării lucrărilor, Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de Bălănescu Adrian – Dorin, care atestau în mod nereal faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

3 Comentarii

 1. Monica Iuliana Serban

  Câtă ipocrizie afișau cand au inceput acest proiect…au creat o caracatiță evazionista desconsiderandu-i pe toți cei cu care intrau în contact.In Roman se vorbea,inca se vorbește, de aceasta condamnată ,cu relații,,înfipte” peste tot,de parcă am fi vorbit de Angela Merkel.Specific românesc,nu ? Si aceasta înfrățire spre a comite infracțiunea iar nu o inteleg.Domnilor,ce credeați ,ca fondurile europene vin din bugetul acestui stat nepastuit de atâția infractori spre suferinta oamenilor si gata,cu o semnătură din pix si relații politice,totul se rezolvă? Nu domnilor,poate al nostru aparat de stat doarme, însă OLAF-ul și DNA-ul nu sunt de cumpărat!!! Concluzie: Statul plătește prejudiciul creat din fondurile europene fraudate si mai apoi se îndreaptă sa recupereze prejudiciul,daca mai au de unde, de la condamnați…aici este marea problemă..

  Răspuns
 2. Cotu Vames Horia

  Chiar ma surprindea tacerea ce se lasase pe caz, la pronuntarea primei instante. Iar Adrian Dorin Bălănescu, mai fusese condamnat in cazul statiei de epurare de la Cotu Vames…

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.