Nouă echipaje din cele șase județe ale Regiunii Nord-Est au concurat în cadrul celei de-a șaptea ediții a proiectului „Istoria fără manual”. Competiția a fost găzduită sâmbătă, 21 aprilie, de Școala Gimnazială Trifești, de profesorii Cosmina-Mirela Ghimpu și Pavel Petrea.
Proiectul a implicat un concurs între echipaje structurat pe trei probe care își modifică structura de la ediţie la ediţie, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le strârnească interesul și curiozitatea pentru istorie. Proba a treia este cea mai inedită fiind una practică. A fost propusă de restauratorul Iulian Gorea și a constat în realizarea unui penson, folosit la pictarea vaselor din Neolitic, după o fișă de cercetare; a unui negativ de sigiliu prin care fiecare echipaj participant la competiție să se legitimeze; realizarea unei fusaiole din lut; desenarea din imaginație a capacului unui vas antropomorf.
Organizatorii au precizat că proiectul a fost gândit din perspectiva de a dezvolta şi consolida sentimentul patriotic şi pasiunea pentru istorie și că elevii sunt atrași de o „altfel de istorie”, de spiritul de competiție, de activitățile propuse, concepute ca o prelungire a activității didactice .
Câștigătorii ediției a VII-a au fost reprezentanții Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Pe locul al doilea s-au situat membrii echipajului din Școala Gimnazială Tăcuta (jud. Vaslui), iar pe locul al treilea, echipajul de la Liceul Ion Neculce Târgu Frumos.