„Istoria fără manual”, un concurs inedit pentru elevi

de | 24/04/2018 | Educație, Rural

Nouă echipaje din cele șase județe ale Regiunii Nord-Est au concurat în cadrul celei de-a șaptea ediții a proiectului „Istoria fără manual”. Competiția a fost găzduită sâmbătă, 21 aprilie, de Școala Gimnazială Trifești, de profesorii Cosmina-Mirela Ghimpu și Pavel Petrea.

Proiectul a implicat un concurs între echipaje structurat pe trei probe care  își modifică structura de la ediţie la ediţie, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le strârnească interesul și curiozitatea pentru istorie. Proba a  treia este cea mai inedită  fiind una practică. A fost propusă de restauratorul Iulian Gorea și a  constat în realizarea unui penson, folosit la pictarea vaselor din Neolitic, după o fișă de cercetare; a unui negativ de sigiliu prin care fiecare echipaj participant la competiție să se legitimeze; realizarea unei fusaiole din lut; desenarea din imaginație a capacului unui vas antropomorf.

Organizatorii au precizat că proiectul a fost gândit din perspectiva de a dezvolta şi consolida sentimentul patriotic şi pasiunea pentru istorie și că  elevii sunt atrași de o „altfel de istorie”, de spiritul de competiție, de activitățile propuse, concepute ca o prelungire a activității didactice .

Câștigătorii ediției a VII-a au fost reprezentanții Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Pe locul al doilea s-au situat membrii echipajului din Școala Gimnazială Tăcuta (jud. Vaslui), iar pe locul al treilea, echipajul de la Liceul Ion Neculce Târgu Frumos.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.