Site icon inRoman.ro

Doar 89% dintre elevii nemțeni de a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională. Deputatul Leoreanu: „Aceasta devine o problemă a întregii societăţi”

Inaugurare CNRV Corp B 29

Din miile de elevi care s-au înscris în clasa întâi în anul 2010, cea mai mare parte au ajuns să termine, anul acesta, clasa a VIII-a. Am fi dorit să vă oferim cifre mai exacte, dar nici Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț și nici Institutul Național de Statistică (INS) nu au o arhivă în acest sens. La fiecare raportare, clasele ciclul primar și din ciclul gimnazial sunt luate la pachet. Știm, astfel, că în anul școlar 2010 – 2011 au fost în ciclul primar 20.991 elevi (conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Neamț); deci, aproximativ 5.000 de elevi erau atunci în clasa I. Evident, împărțirea nu reflectă numărul exact și precis al elevilor care în anul școlar 2010 – 2011 intrau în clasa I.

Dar ceea ce știm sigur este faptul că în fiecare an școlar a existat abandon școlar. Până în anul 2015 inclusv, Institutul Național de Statistică calcula rata anuală a abandonului școlar pe niveluri de educație (primar, gimnazial, liceal, etc) în fiecare județ. Din 2016 nu a mai vrut nimeni să știe cât de mulți copii abandonează cursurile. În perioada 2010 – 2015, în județul Neamț rata de abandon școlar a fost de până în 2%, cu mici variații, la fiecare nivel de educație, dar crescătoare pe măsură ce elevii creșteau; mai exact, cu cât elevul e mai mare, cu atât riscul de a abandona școala crește. Procentul pare mic, dar înseamnă că în fiecare an au fost cel puțin câteva zeci de copii din județ care s-au pierdut pe drum.

S-a ajuns în septembrie 2017, atunci când prichindeii care au intrat în clasa I în 2010, în acest an școlar au intrat în clasa a VIII-a. La nivelul județului Neamț au intrat în clasa a VIII-a 4.568 de elevi. Dintre aceștia, doar 4.089 s-au înscris la Evaluarea Națională. Adică doar 89,5%. Ce se întâmplă cu ceilalți 10,5% dintre elevi?

Deputatul Laurențiu Leoreanu, fost profesor și director de liceu, consideră că cei mai mulți nu au bani pentru a merge mai departe.

Trag un semnal de alarmă care, pe fondul unor preocupări pur politicianiste ale actualei guvernări, a scăpat total din atenţia opiniei publice: la nivel național, din 179.000 de elevi înscrişi in clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naţionale din această sesiune. Cel mai probabil, o parte dintre aceşti elevi au abandonat şcoala din cauza situaţiei materiale precare sau pentru că provin din familii cu o situaţie dificilă. Pe această cale, solicit ministrului Educaţiei să prezinte care sunt măsurile pe care le propune pentru a întinde o mână de ajutor acestor elevi care nu au susţinut nici măcar examenul de încheiere al celor opt ani de şcoală. În timp, aceasta devine o problemă a întregii societăţi: aceştia au probleme în a-şi continua studiile, iar posibilităţile lor de dezvoltare devin limitate. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în aşteptarea rezultatelor, trebuie precizat că, la simulările din martie, nici măcar 50% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au obţinut media generală peste 5.”

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Cele mai recente date privind abandonul școlar la nivelul județului Neamț datează din decembrie 2017. În ultima lună a anului trecut s-au înregistrat 52.450 de absențe nemotivate; 369 de elevi nu se prezentaseră la cursuri de la începutul anului școlar, iar 21 de elevi au fost exmatriculați din cauza absenteismului.

Exit mobile version