Intervenția de salvare a celor 16 persoane blocate îin telegondola de la Piatra-Neamț s-a realizat și cu participarea mai multor pompieri romașcani. Un echipaj format din cinci pompieri ce au specializare și de alpinist utilitar au mers la Piatra-Neamț pentru a ajuta la scoaterea turiștilor din cabinele suspendate la zeci de metri deasupra solului.
Una dintre variantele luate în discuție a fost aceea ca salvatorii alpiniști utilitari (din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Salvamont și Jandarmerie) să ajungă la cabine, să îi convingă pe turiști să coboare pe cablurile speciale și să îi preia. Pompierii romașcani și alți salvatori au ajuns la câțiva merti sub cabine, moment în care direcția de acțiune a fost schimbată. Primul plan, cu un anume grad de risc, nu a fost dus până la capăt pentru că firma care administrează telegondola a reușit repunerea sistemului în funcțiune cu ajutorul unui motor auxiliar.
Cei 16 turiști blocați luni seară în telegondola de la Piatra-Neamț – printre care și un copil de doar trei luni – au ajuns din nou la sol după aproximativ trei ore de la raportarea incidentului. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului, din cauza unui atac de panică.
Dacă de data aceasta alpiniștii au fost rechemați la sol pentru că a pornit motorul auxiliar, nu același lucru se întâmplă în alte misiuni precum cele în care sunt salvate/scoase din diferite locuri (fantâni, beciuri, zone greu accesibile, etc) persoane și animale. Atunci, experiența și pregătirea lor sunt cele care care fac diferența între o misiune de succes și una cu final nedorit.