Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor în Marea Neagră, a fost votată de Camera Deputaților în urmă cu câteva zile. Conform acesteia, din redevențelor ce vor fi plătite României pentru exploatare o parte a banilor se vor duce într-un cont special pentru a se finanța proiecte de extindere a rețelelor de gaze naturale.
Doar 33% din populația României este conectată la gaz, iar PNL a propus ca o parte din banii ce revin drept redevență din exploatările de gaz din Marea Neagră să fie direcționați către realizarea de extinderi de rețele de gaze naturale, iar 50% din gazul exploatat să se tranzacționeze pe piața din România.
Laurențiu Leoreanu, deputat PNL
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în Neamț, în anul 2017 doar 20 de localități din cele 83 ale județului aveau rețea de distribuție a gazelor naturale. Adică doar 24% din județ este conectat la o rețea de gaze naturale, cu nouă procente sub media națională.
Lungimea totală a conductelor de gaz în județ era (în 2017) de 592,8 kilometri, dar aproape jumătate din aceste conducte se aflau în mediul urban: 163,1 kilometri în Piatra-Neamț și 97,9 kilometri în Roman. Celelalte localități din județ conectate la rețeaua de gaze naturale sunt: orașele Bicaz și Tîrgu Neamț, comunele Alexandru cel Bun, Cordun, Dulcești, Gârcina, Girov, Horia, Pângărați, Podoleni, Săbăoani, Săvinești, Secuieni, Tașca, Tazlău, Trifești, Tupilați, Vânători-Neamț.