Fapte și comunicate despre autostrada Iași – Târgu Mureș
Teo Baciu
Deputatul romașcan Alexandru Rotaru are probleme cu memoria sau are niște consilieri extrem de neîndemânatici. De ce afirmăm acestea? Să fim un pic atenți la cronologia faptelor:
1. Luni, 5 noiembrie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților a fost și retrimirea la comisie a proiectului legislativ privind construirea autostrăzii A8. Au fost prezenți la ședință 166 de deputați; unul s-a abținut, 81 au votat pentru retrimiterea la comisie, 84 au votat pentru a nu fi trimis proiectul la comisii, ci pentru a se vota în plen (adică pentru a fi adoptată legea și pentru a fi trimisă, ulterior, spre promulgare, președintelui României).
Printre cei care au votat ca proiectul de lege să fie retrimis la comisii se numără și deputatul Alexandru Rotaru. A recunoscut-o însuși parlamentarul într-o conversație publică pe Facebook, precizând că asta nu înseamnă că nu susține proiectul. O arată și înregistrările votului electronic de la Camera Deputaților.
2. Miercuri, 7 noiembrie, la câteva minute după ce votul pentru construirea autostrăzii A8 s-a terminat, de la cabinetul lui Alexandru Rotaru este trimis presei un comunicat. De precizat că deputatul a votat pentru adoptarea acestei legi. Ce conține documentul:
„Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, s-a votat cel mai important proiect de infrastructură de care are nevoie România la acest moment și în special zona Moldovei, de altfel și cea mai săracă și subdezvoltată zonă din Uniunea Europeană. PLx 557/2017 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrata Iași – Târgu Mureș a trecut cu majoritate de voturi. Mă bucură enorm rezultatul obținut de acest proiect fundamental care își justifică în totalitate necesitatea și oportunitatea, însă este rușinos că mare parte a colegilor din opoziție au încercat și continuă să-și asume meritele depline ale acestuia. Partidul Social Democrat a votat pentru adoptare, dorința și respectul față de cetățenii româniei primează, așa că afirmațiile la adresa cuiva trebuie să înceteze. După cum s-a văzut zilele trecute, unii colegi parlamentari au acționat ca de obicei, au lansat în spațiul public foarte multe dezinformări susținând ferm faptul că mai mulți colegi moldoveni din PSD au votat pentru retrimitere în ședința de luni, 5 noiembrie. Personal, am susținut și votat pozitiv această inițiativă de la început, dincolo de orice considerente politice sau de altă natură. Intervenția mea pentru susținerea proiectului din cadrul Comisiei pentru Transporturi și infrastructură, din 23 noiembrie, în care proiectul a și primit cu unanimitate de voturi un raport de adoptare, dovedește clar că Autostrada Unirii este fără doar și poate un obiectiv de strategie pentru că, pe lângă regiunea Moldovei, aceasta deservește și republica Moldova, care, după cum știm, a fost actor principal acum 100 de ani în toată acestă manifestare. Suntem în an Centenar, iar Autostrata reprezintă astfel un pilon important și în ceea ce privește politica României față de Republica Moldova.
Este firesc ca un astfel de proiect de lege, indiferent de regiunea în care tinde, să primească susținere de la noi toți fiindcă România are nevoie de acest tip de investiții pentru a se dezvolta. La momentul actual, autostrada în toată România, trebuie să fie o normalitate, un bun al țării de care orice cetățean să se poată bucura. Lipsa unui tronson de drum care să conecteze regiunea de nord-est a României, a condus de-a lungul ultimului deceniu la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor, iar în viitor discrepanța ar fi fost cu siguranță una tot mai mare, lucru care se poate traduce ușor prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare. Chiar avem nevoie de această autostradă și le mulțumesc tuturor celor care au votat acest proiect legislativ, de o importanță semnificativă pentru țară! A8 este un obiectiv indispensabil și sunt încrezător că efectele vor fi cele pe care cu toții le așteptăm. Dacă vor mai apărea astfel de proiecte și în alte regiuni ale țării, la rândul meu le voi susține cu siguranță.” – deputat Alexandru Rotaru
După ce observă în paragraful subliniat, prin acest comunicat deputatul romașcan nu mai recunoaște că a votat (alături de alți 80 de deputați) pentru retrimiterea la comisii a proiectului de lege. El arată cu degetul către deputații din opoziție, care ar dori să dezinformeze cetățenii. Doar că înregistrările de la Camera Deputaților nu sunt subiective precum ar putea fi deputații din alte partide. Ceea ce ne duce la nedumerirea de la început: are domnul deputat probleme cu memoria sau doar niște consilieri incompetenți?
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.