Ședința de Consiliu Local de astăzi ar fi ținut fix un minut și cinci zeci de secunde, cele două proiecte de pe ordinea de zi nesolicitând în niciun fel atenția consilierilor locali. Numai că, la final, primarul Lucian Micu a ținut să anunțe victoria Primăriei Roman de la Curtea de Apel în procesul privind majorarea taxelor și impozitelor locale și să le dea consilierilor locali câteva sfaturi de comportament pe Facebook.
Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că întotdeauna ați avut încredere în proiectele de hotărâre care v-au fost supuse spre aprobare la ordinea de zi, proiecte care în prealabil au primit întotdeauna sprijinul și verificarea atentă a colegilor mei din aparatul de lucru al primăriei, acest lucru dovedindu-se și în cadrul sentinței de ieri de la Curtea de Apel, acolo unde a fost casată o sentință în primă instanță, o sentință, din punctul nostru de vedere, care de la început ni s-a părut că nu poate sta în picioare. Până la urmă, justiția și-a făcut dreptate (!!!) și aș vrea să vă invit pe dumneavoastră, consilierii locali, care aveți o experiență administrativă destul de mare, să nu încercați să mai băgați în seamă tot felul de neștiutori, care nu cunosc administrație publică, și să încercați să le dați apă la moară sau până la urmă să le prezentați un interes mai mare decât ei merită. Cred că sunteți cei mai în măsură să vă exprimați punctul de vedere întotdeauna singuri, nu aveți nevoie de sprijinul nimănui din tribune, de asemenea aveți și o experiență administrativă suficientă și în același timp pot să vă spun că dumneavoastră aveți și un vot în spate, pe când alții stau doar pe Facebook și încearcă să câștige capital electoral acolo.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
În mod clar, primarul Lucian Micu făcea referire la demersul președintelui USR Neamț, Radu Samson, de a ataca în contencios-administrativ hotărârea Consiliului Local de a majora taxele și impozitele pentru anul 2018, pe motiv că nu a fost respectată legea privind perioada de timp în care proiectul să fie supus dezbaterii publice.
Dincolo de gâlceava politică dintre doi politicieni este relația dintre primarul orașului și un cetățean al orașului, iar din discursul primarului reiese clar îndemnul că “neștiutorii” de administrație de pe Facebook să nu mai fie băgați în seamă. De ce? Pentru că nu merită. Dar ce-ar trebui să facă un cetățean al orașului ca să merite să fie băgat în seamă? Să tacă? Să nu pună la îndoială vrerea primarului și a consiliului local!? În mod sigur, în opinia primarului, un cetățean care vrea să fie băgat în seamă nu trebuie să dea în judecată primăria, chiar dacă acesta e un drept al fiecăruia.
Această aroganță dată de voturile cetățenilor nu este singulară în peisajul politic mioritic, ba chiar se poate face o paralelă între aroganța administrației locale și aroganța parlamentar-guvernamentală: la București majoritatea parlamentară și guvernul modifică legile justiției fără să discute cu opoziția și societatea civilă, “pentru că pot” și după ce au obținut voturile, fără să sufle vreo vorbă în campania electorală despre intenția de a modifica aceste legi, iar la Roman administrația publică mărește taxele și impozitele fără să supună proiectul în dezbatere publică conform legii și primarul se arată deranjat de “neștiutorii de administrație” de pe Facebook. Două partide, aceeași aroganță.