Site icon inRoman.ro

Romașcanii din Petru Rareș spun că Primăria îi tratează mai rău decât pe locuitorii din strada Nouă

cartier Petru Rares 100014 2

Romașcanii care locuiesc în cartierul Petru Rareș s-au săturat de promisiunile administrației locale, transmise periodic, cum că vor avea asfalt la poartă și străzi circulabile indiferent de vreme. Așa că au întocmit un tabel cu semnături, au făcut fotografii, au atașat la acestea o sesizare oficială și mai multe articole din presa locală (care a scris de mai multe ori și de mai mulți ani despre aventura de a trece pe acolo, mai ales când plouă) și au înmânat totul consilierului local Daniel Vasiliu. Iar acesta a prezentat public situația la sfârșitul primei ședințe ordinare a anului 2019.

Domnule primar, aduc la cunoștința dumneavoastră o solicitare de a clarifica o anumită situație, mai exact zona cartierului Petru Rareș, unde mai mulți locatari se plâng de sistemul deficitar de canalizare, dar și de infrastructura foarte proastă. Vă înaintez solicitarea locatarilor din zonă, precum și un tabel de semnături. Oamenii vor o clarificare oficială.”

Daniel Vasiliu, consilier local
arhitectul Daniel Vasiliu, consilier local

Primarul Micu a ținut să răspundă și pe loc, deși a promis că va oferi oamenilor un răspuns oficial, în scris, așa cum au cerut aceștia.

Inițial, în zonă s-a făcut o rețea de preluare a apelor uzate, de către ApaServ, sistem care nu prevedea și preluarea apelor pluviale în sistem de dren, având în vedre zona în care se află acest cartier, cu o pânză freatică foarte ridicată. Primăria Roman a inițiat un proiect în zonă, de colectare și preluare a apelor pluviale, în paralel cu un nou sistem de canalizare. În momemntul de față am primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și proiectul de află deja în execuție, cred că 60% din proiect este realizat. Din păcate, sumele care au venit de la minister nu au fost suficiente pentru a termina proiectul în 2018, anul acest cu siguranță le vom termina. Vreau să vă asigur că pe strada Avram iancu, Fundătura Crișan, acolo unde deja s-a instalat această rețea, lucrurile au început să intre în normal, această nouă rețea funcționează. În paralel cu această investiție, noi am gândit în zonă și  reabilitarea tuturor străzilor din cartier, ce va presupune realizarea de trotuare și turnarea de covor asfaltic pe toate străzile. Avem două variante: bani europeni (am depus proiectul de mai bine de cinci luni, dar nu s-a făcut evaluarea) sau din împrumut. Până în 2020 va fi rezolvată problema acestui cartier.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

De ce sunt romașcanii din acest cartier atât de supărați? O spun ei, în documentul pe care l-au înaintat către primar, cu ajutorul consilierului local Vasiliu. Un prim motiv ar fi că, susțin ei, au făcut trei sesizări către Primăria Roman în 2015 și 2016, dar fără niciun răspuns și niciun rezultat.

Din anul 2015 și până în prezent au fost efectuate lucrări de înlocuire a canalizării pluviale, lucrări efecutate în doi ani diferiți de două firme diferite, iar în urma acestor lucrări au rămas capace de canalizare pluvială situate mult deasupra solului, astfel încât în sezonul rece nu se poate face o dezăpezire completă datorită pericolului de rupere a lamei utilajului de dezăpezire. (…) Deși proiectul european accesat de ApaServ prevedea și înlocuirea canalizării menajere, aceasta nu a fost înlocuită, comunicîndu-se sec de către constructorii perindați pe streadă că nici nu va fi înlocuită vreodată, chiar dacă este colmatată în proporție de peste 80 %. În concluzie, avem o stradă plină de gropi și multe bălți, plină de capace de canal mult situate deasupra solului.”

– extras din sesizarea romașcanilor cu privire la situația din cartierul Petru Rareș

Romașcanii din acest cartier mai vor să știe care este suma anuală strânsă din impozite și taxe de pe această stradă,  ce s-a făcut cu banii lor pentru îmbunătățirea calității străzii Nicolae Bălcescu și spun că se consideră discriminați „în raport cu locuitorii de pe strada Nouă, întrucât acestora le-a fost înlocuită canalizarea menajeră și le-a fost astfaltată strada în două rânduri, de-a lungul anilor.”

Exit mobile version