Site icon inRoman.ro

Cetatea Nouă a Romanului lăsată de izbeliște, Ministerul Culturii bun de plată

Cetatea Noua a Romanului vedere interioara a curtinei foto 1

Ministerul Culturii a pierdut, în primă instanță, procesul cu Inspectoratul de Poliție Neamț, în cazul Cetății Noi a Romanului. În vara acestui an, Ministerul Culturii și Identității Naționale a fost amendat cu 8.000 de lei din cauză că nu are grijă de situl fostei Cetăți Noi a Romanului. Amenda a fost aplicată de comisarul Vitelie Josanu, singurul polițist din IPJ Neamț ce are grijă de monumentele din județ, pentru că locul unde a fost cândva cetatea Nouă a Romanului era plin de bălării și nu era protejat în niciun fel.

Reprezentanții Ministerului Culturii vor face, cel mai probabil, apel la decizia instanței de fond, astfel că o decize finală va fi cunoscută cel mai devreme în câteva luni.

Cetatea Nouă a Romanului, construită din piatră, fost atestată documentar pentru prima dată în urmă cu 553 de ani. A fost una dintre cele mai mari cetăți ale lui Ștefan cel Mare, având particularitatea că a fost construită într-o zonă de șes, în plan deschis. Pentru că nimeni nu a avut grijă de ea, cetatea fost „cucerită” de vegetație, asta după ce, de-a lungul timpului, pietre din ruine au fost folosite parțial pentru construcția zidului ce înconjoară Episcopia, parțial pentru diverse construcții ridicate de cetățenii din Gâdinți.

Exit mobile version